2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

WikiLeaks: a szocik is az oroszokkal bővítettek volna

,

2014. január 23., csütörtök 15:29, frissítve: csütörtök 21:40

A szocialisták is az oroszokkal bővítették volna a paksi atomerőművet. A WikiLeaks által kiszivárogtatott iratok szerint Mesterházy Attila, az MSZP akkori frakcióvezetője az amerikai követség egyik munkatársának azt mondta: az oroszok előnnyel indulnak a pályázaton.

A szocialisták is az oroszokkal bővítették volna a paksi atomerőművet a WikiLeaks által kiszivárogtatott iratok szerint – írja a Magyar Nemzet. Bár az MSZP és a Gyurcsány-párt ma már élesen támadja a paksi bővítésről szóló megállapodást, a WikiLeaks-dokumentumokból kiderül: 2009-ben még meg voltak arról győződve, hogy csak az oroszok tudják korszerűen és biztonságosan elvégezni a beruházást. Egy távirat szerint például maga Mesterházy Attila, a szocialisták akkori frakcióvezetője az amerikai követség egyik munkatársának azt mondta, hogy az oroszok előnnyel indulnak a pályázaton. A kiszivárgott iratokból az is kiderül, hogy a szocialisták az Orbán-kormány által felvett hitelnél jóval drágább hitelt vettek volna fel a Világbanktól és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól. Ráadásul Gyurcsány Ferencék a hitelért cserébe kisebbségi tulajdonrészt is adtak volna a pénzügyi befektetőnek.

Bajnai népszavazást akar

Bajnai Gordon az ATV Egyenes beszéd című műsorában nem az oroszok szakértelmét vitatta. Az ellenzéki politikus idő előttinek tartja az Orbán–Putyin-megállapodást. Az Együtt–PM Szövetség vezetője szerint az ország elfordul Európától. Újra elmondta, hogy szerintük a paksi erőmű bővítéséről népszavazást kell tartani.

Megfelel a követelményeknek

Minden elvárható követelménynek megfelel a paksi bővítésre tervezett orosz atomreaktor-típus az Országos Atomenergia Hivatal szerint. A nukleáris hatóság eddig öt blokktípust vizsgált meg, köztük az orosz ajánlatot. A hivatal főigazgatója, Fichtinger Gyula hangsúlyozta, műszakilag lehetetlen sorrendet felállítani a reaktorok között, hiszen mindegyik ugyanahhoz a generációhoz tartozik és teljesíti az általános biztonsági elvárásokat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!