2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Washington szerint évekig is harcolhatnak az IÁ ellen

2014. szeptember 24., szerda 10:38, frissítve: szerda 17:07

Évekig is eltarthat az Iszlám Állam (IÁ) elleni harc – Washington szerint. A Pentagon szóvivője kijelentette: a dzsihadisták elleni amerikai légicsapások jelentős veszteségeket okoztak a csoportnak Szíriában. Barack Obama korábban köszönetet mondott azoknak az arab országoknak, amelyek támogatják az Egyesült Államokat a szélsőségesekkel vívott küzdelemben.

Tomahawk rakétákat lőttek ki egy amerikai cirkálóról az Iszlám Állam szíriai állásai felé. A dzsihadisták elleni légicsapások most először veszik célba a polgárháború sújtotta országot. A helyiek szerint a támadásoknak civil áldozatai is voltak. „A főhadiszállás messze van a várostól, a hegyekben van. A városban nincs katonai parancsnokság. Azok, akik ma meghaltak, aleppói menekültek voltak, akik Bassár el-Aszad bombái elől jöttek ide” – mondta egy kfar daryan-i lakos.

A Pentagon viszont olyan felvételeket mutatott be, amelyeken az Iszlám Állam létesítményei láthatók, a légicsapások előtt és után. Az Amerikai Védelmi Minisztérium szerint jelentős veszteségeket okoztak az iszlamistáknak, az ellenük vívott harc azonban még évekig is eltarthat. „Bár nem szokásunk jövőbeli hadműveletekről beszélni, elmondhatom: a légicsapások csak a kezdetet jelentik. Ezért lehetnek olyan taktikák, technikák és eljárások, amelyeket a jövőben opcióként alkalmazhatunk” – mondta John Kirby, a Pentagon szóvivője.

A légicsapásokban Szaúd-Arábia, Katar, Jordánia, Bahrein és az Egyesült Arab Emirátusok is támogatták az amerikai erőket. Barack Obama köszönetet mondott az arab államoknak, hangsúlyozva: „ez nem csak Amerika harca”. „A koalíció eddig csaknem példa nélküli erőfeszítései miatt úgy gondolom, most lehetőségünk van egyértelműen azt üzenni, hogy a világ egységes; hogy mindannyian elkötelezettek vagyunk az Iszlám Állam gyengítése és elpusztítása iránt, és azoknak a szélsőséges eszméknek az elpusztítása iránt, amelyek ilyen vérontáshoz vezetnek. Ez nem lesz gyors, és nem lesz könnyű. Sok időbe telik majd, és nem csak katonai erőfeszítéseket jelent” – mondta Obama.


A Hír Televízió által megkérdezett Közel-Kelet szakértő szerint az arab országok belépésével szűkülhet a dzsihadisták mozgástere. „Azt látjuk, hogy gyakorlatilag lassan föláll az a koalíció, hivatalosan, nem hivatalosan, akár háttérbeli csöndes alku keretében, amelyek kezdik legalábbis a területet behatárolni és lezárni, ahol ők mozoghatnak” – mondta N. Rózsa Erzsébet, a Külügyi és Külgazdasági Intézet főmunkatársa.

Az Iszlám Állam elleni küzdelem lesz a központi téma az ENSZ közgyűlésének szerdán kezdődő általános vitáján, valamint a Biztonsági Tanács szerdai ülésén is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!