2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Visszavonták a két hete elfogadott szigorú törvényeket

2014. január 28., kedd 18:46, frissítve: szerda 10:41

Belebukott a belpolitikai válságba az Azarov-kabinet. Ukrajnának ügyvezető kormánya lesz, miután a parlament rendkívüli ülésén Viktor Janukovics államfő elfogadta a miniszterelnök és kormánya lemondását. Korábban a törvényhozás nagy többséggel visszavonta a tüntetések szabályozására vonatkozó, két hete elfogadott szigorú törvényeket.

Rendhagyó módon a miniszterelnök jelentette be, hogy az elnök elfogadta lemondását. Az ukrán vezetés a parlamentben is meghátrált: kormánypárti képviselők is megszavazták a gyülekezési szabadságot korlátozó törvény visszavonását, amelyet két héttel ezelőtt még támogattak. A törvény miatt halálos áldozatokat is követelő tüntetések robbantak ki a szélsőjobboldali tüntetők és a rendőrök között Kijevben.

Az ellenzék összes követelése viszont nem teljesült, a demonstrálók ragaszkodnak Viktor Janukovics államfő lemondásához és az előre hozott parlamenti és elnökválasztás kiírásához is. Nem született egyezség a tervezett amnesztiatörvény szövegéről sem, ezért szerdán folytatódik a rendkívüli parlamenti ülésszak. A törvények szerint két hónapon belül kell új kormányt kell alakítani, addig a korábbi miniszterelnök-helyettes lesz az ügyvezető. A 37 éves Szerhij Arbuzov Janukovics elnök fiának az üzlettársa.

Moszkva a népet támogatja

Moszkva nem az ukrán kormányt, hanem az ukrán népet támogatja – jelentette ki az orosz elnök Brüsszelben. Vlagyimir Putyin az uniós vezetőkkel tartott találkozója után úgy fogalmazott, hogy ezért csökkentették a szomszédos országba szállított gáz árát, és nyújtottak kölcsönt. Az államfő hozzátette: semmi jelentősége annak, hogy milyen kormány kerül hatalomra Ukrajnában, Oroszország nem vizsgálja felül a kijevi vezetéssel eddig kötött megállapodásokat. Putyin szerint ez vonatkozik arra az esetre is, ha az ellenzék veszi át az ország irányítását.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!