2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Visszahívta katonáit Izrael

2014. augusztus 5., kedd 10:43, frissítve: kedd 17:24

Visszahívta katonáit a Gázai övezetből Izrael, miután életbe lépett a zsidó állam és a Hamász közötti 72 órás tűzszüneti megállapodás. Az izraeli hadsereg szerint elérték a hadművelet fő célját, ami a Hamász alagútrendszerének felszámolása volt. A négy hete tartó harcok során már többször tartottak tűzszünetet, de eddig mindegyiket megszegték.

Izraeli katonák hagyják el a Gázai övezetet. A hadsereg szerint elérték a fő céljukat a négy hete tartó hadművelettel, vagyis megsemmisítették a Hamász fegyvereseinek alagútrendszereit, amelyeket az Izrael elleni támadásokra használtak. Összesen 32 föld alatti járatot robbantottak fel. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy Izrael beleegyezett a Hamász által is elfogadott 72 órás tűzszünetbe. Az egyiptomi kormány által kidolgozott béketerv szerint a feleknek Kairóban kell tárgyalniuk a harcok hosszú távú beszüntetéséről.


A palesztinok a béke feltételeként az izraeli hadsereg Gázából való kivonulását és a blokád megszüntetését követelik. Az elmúlt hetekben többször is volt már tűzszünet, de eddig mindegyiket megszegték. Az izraeli kormány szerint a Hamászt nagyobb felelősség terheli a fegyverszünetek kudarcáért. „Izrael betartja az egyiptomi közvetítéssel elfogadott tűzszüneti egyezményt, de folyamatosan figyelni fogjuk a Hamászt. A Hamász ugyanis az elmúlt hetekben rendszeresen megszegte a fegyvernyugvásokat. Ha most is megteszik, válaszolni fogunk” – mondta az izraeli kormányszóvivő.

A tűzszünetet az amerikai kormány és az ENSZ főtitkára is üdvözölte. A konfliktusnak több mint 1800 palesztin áldozata van, többségben civilek. Az izraeli oldalon túlnyomórészt katonák haltak meg, mintegy 70-en.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!