2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Háromnegyedes többséggel zárták ki Novákot

2016. június 6., hétfő 16:04, frissítve: kedd 06:36

Vona Gábor kezdeményezésére háromnegyedes többséggel kizárta a Jobbik frakciója Novák Elődöt. A politikus nem várja meg, hogy pártja a mandátuma visszaadására is felszólítsa, inkább önként mond le róla. A Jobbik volt alelnöke párttag maradna, szintén országgyűlési képviselő feleségét pedig arra biztatja, hogy tartsa meg tisztségeit az ő eltávolítása ellenére is.

Nemzeti néppártként a radikális vonal nem szorul háttérbe, de nem ez lesz az elsődleges – ígérte a Hír TV Reggeli járat című műsorában újraválasztásának másnapján a Jobbik elnöke. Vona Gábor az alelnökségből kiszorított Novák Előd jövőjéről csak annyit mondott: ha nem tud igazodni a sorba, akkor megválnak tőle.

Egy héttel a tisztújító kongresszus után a Jobbik szóvivője, Mirkóczi Ádám rendkívüli sajtótájékoztatón közölte, hogy a frakció 18 igen, 4 nem szavazat és 2 tartózkodás mellett titkos szavazással döntött Novák Előd kizárásáról a képviselőcsoportból. Visszahívására a jobbikos képviselők Szent Koronára tett esküje ad lehetőséget. „A Jobbik tisztújító kongresszusát megelőző egy-másfél hónapban Novák Előd olyan szándéknyilatkozatot írt, amely alapjaiban rengette meg mind a frakción, mind a pártvezetésen belül a bizalmat. Ezt a bizalmi válságot nem lehetett másképpen kezelni, mint bizalmi szavazással, amelynek ez lett az eredménye” – jelentette ki Mirkóczki.

A szóvivő kijelentette: biztos benne, hogy Vona Gábor nem egy este alatt hozta meg a döntést, hanem alaposan végiggondolta. Azt viszont kategorikusan leszögezte, hogy más kizárása nem került szóba. „Senki mással szemben nem alakult ki sem bizalmi válság, sem más jellegű, személyi vagy munkából fakadó probléma, amely azt indokolná, hogy hasonló dolog fölmerülne” – közölte.

A tizenegyedik kerület választókerületi elnökeként, illetve párttagként tovább dolgozik a Jobbikban, a választók pedig ezután is találkozhatnak vele a párt standjainál – ígérte kizárása után Magyarország élőben című műsorunkban Novák Előd. A Jobbik visszahívott országgyűlési képviselője közölte: emelt fővel távozik.

„Hiába remélik sokan, hogy pártszakadás lesz, nem lesz. Én magam is azért dolgozom, és arra buzdítok mindenkit, hogy a Jobbikban folytassa a munkáját. Én tulajdonképpen saját gyermekemnek tekintem a Jobbikot. Így, hogyha kicsit fáj is ez a politikai kivégzés, amely most velem történik, a Jobbik sokkal több egy, vagy akár több személynél” – mondta a Hír TV-ben a távozó országgyűlési képviselő.

Novák Előd közölte: mindenkit, köztük a feleségét, Dúró Dórát is arra buzdítja, hogy folytassa a munkát a pártban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!