2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Veszélyben az augusztus 20-ai ünnepet záró parádé

2013. augusztus 19., hétfő 10:00, frissítve: kedd 07:13

Kedden dönt az állami ünnepségeket szervező minisztérium a hagyományos tűzijáték megtartásáról. Ha a hidegfront viharos szelet hoz, az ünnepet záró parádét lefújják vagy elhalasztják.

Egyelőre nem fújta le a közeledő hidegfront miatt a hagyományos tűzijátékot az állami ünnepségeket szervező minisztérium. Ha azonban a meteorológiai szolgálat citromsárgáról narancsra vagy pirosra emeli a riasztás szintjét, az ünnepet záró parádé elmarad. A végső döntést az operatív törzs holnap hozza meg. A meteorológiai szolgálat holnapra 14 megyére és a fővárosra adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést a várható zivatarok és a viharos erejű szél miatt.

Az utolsó petárdákat szerelték a Lánchídra a pirotechnikusok hétfő délután. Összesen 20 tonna robbanóanyagot használnak fel a 25 percesre tervezett ünnepi tűzijátékhoz. A Balatonon hat városban lesz hasonló látványosság. A színvilága egyedi lesz. „A vegyipar fejlődése olyan nagy mértékben halad, hogy most olyan színkombinációkat próbálunk, amilyen nagy mértékben még nem próbálta senki. Reméljük észreveszi a nézőközönség is” – közölte Lupsán István felelős pirotechnikus.

A hidegfront az előrejelzés szerint augusztus 20-án is meghatározza az ország időjárását. „Annyiban bizonytalanabbá vált a helyzet, hogy nem csupán a középső országrészen, hanem esetlegesen a nyugati megyékben is kialakulhatnak hevesebb zivatarok, és tulajdonképpen ez indokolta a figyelmeztetés kiterjesztését nagyobb térségekre – közölte az OMSZ meteorológusa. – A Tiszántúl kivételével a nap folyamán bárhol megvan az esélye, hogy ne csupán zivatar alakuljon ki, hanem egy-egy helyen hevesebb is legyen ez a zivatar” – tette hozzá Pátkai Zsolt.

„Már két napja fél óránként kapunk tájékoztatást az időjárásról.” – A tűzijátékot csak akkor fújja le az állami ünnepségsorozatot szervező Közigazgatási Minisztérium, ha viharos széllökések várhatók. „Hogyha 60 kilométer per órás sebességet nem éri el a széllökés Budapesten vagy a Balatonon, akkor nincs veszélyben a tűzijáték kivitelezése” – közölte Balatoni Mónika.

Előzetesen a közmédiában, a helyszínen pedig hangosbemondók segítségével, több nyelven adnak majd tájékoztatást az időjárásról. Ha el kell halasztani a tűzijátékot, a vihar elvonultával megtartják azt. A rendőrség, a meteorológiai szolgálat, a mentőszolgálat és a katasztrófavédelem a nemzeti ünnepen reggel 8 órától egészen zárásáig készenlétben lesz.

Mentesítő járatok

A MÁV mentesítő járatokat is indít a nagyobb vidéki városokba. „Ezek a mentesítő vonatok mindenképp közlekedni fognak, még abban az esetben is, hogyha elmarad a tűzijáték, hiszen a járműveknek a további közlekedtetése is úgy lett megszervezve, hogy például a szegedi vonat mentesítő kocsijai a következő munkanapon Szeged térségében fognak szolgálatot teljesíteni” – tájékoztatta a Hír TV-t Szabó Anett, a MÁV-Start szóvivője.

Budapesten forgalomkorlátozásokat rendeltek el. Budán módosul több villamos menetrendje is. A metró tovább közlekedik, az utolsó járatok éjjel negyed kettőkor indulnak a Deák térről a végállomásokra.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!