2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Veres János is akart bissau-guineai útlevelet?

2014. március 20., csütörtök 13:09, frissítve: csütörtök 17:58

Veres János, a Gyurcsány-kormány pénzügyminisztere is tervezte bissau-guineai útlevél beszerzését, ám végül elállt ettől a szándékától – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint Simon Gábor és Fürst György, Terézváros egykori MSZP-s alpolgármestere mellett a kiváló szocialista kapcsolatokkal rendelkező Welsz Tamás üzletember is a Magnet Bank Andrássy úti fiókjában nyitott számlát bissau-guineai útlevéllel. Korábban a Hír Televízió számolt be arról, hogy Simon 75 millió forintnyi devizát helyeztetett el a Magnet Bankban azon a számlán, amit még a politikus bissau-guineai útlevelével nyitottak.

Nem követtek el szabálytalanságot

Tavaly november óta nyitották a Magnet Bankban azokat a számlákat, amelyekhez bissau-guineai útlevelet használtak – ez derül ki a pénzintézet belső vizsgálatából. Simon Gábor Ausztriában parkoltatott százmillióinak ügyében éppen novembertől nyomoznak a hatóságok, erről akkor az érintettet is tájékoztatták. A Magnet Bank összesen kilenc ügyfele nyitott számlát bissau-guineai papírokkal. Közleményükben annyit árultak el, hogy csak az egyik számlán volt jelentősebb összegű pénzmozgás. Fáy Zsolt, a Magnet Bank elnöke a Hír TV-nek azt mondta: ők nem hibáztak, munkatársai nem vonhatták kétségbe a papírok eredetiségét, mert azokat a nyugat-afrikai ország hatósága állította ki.

Fáy Zsolt: A számlanyitási folyamat során gyakorlatilag ha az ügyfélnek az adataihoz hozzájutunk – mondom, ez történhet akár az online felületünkön is –, akkor az ügyintéző kinyomtat egy bankszámlaszerződést azokkal az adatokkal, amiket az ügyfél az online felületen megadott, és ezekkel az adatokkal kimegy a helyszínre és a helyszínen ellenőrzi, hogy ezek az adatok megfelelnek-e a valóságnak.

Riporter: Akkor abban az útlevélben Simon Gábornak a fotója volt benne?

Fáy Zsolt: Én a munkatársaimtól úgy értesültem, hogy mind a kilenc bissau-guineai útlevél eredeti, valós okmány volt, tehát nem voltak azokban az okmányokban olyan hamisítási jelek, mint mondjuk egy születési évszám megváltoztatása, vagy egy fényképcsere, vagy egyéb ilyesmire utaló nyomok, a bank munkatársai azt állítják – és én hiszek nekik –, hogy ezek teljesen valódi, az adott ország hatóságai által kibocsátott okmányok voltak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!