2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Véget ért a tűzszünet: támadásba lendülnek

2014. július 1., kedd 11:40, frissítve: szerda 08:13

Véget ért a tíz napja meghirdetett tűzszünet Kelet-Ukrajnában, jelentette be az ukrán elnök. Petro Porosenko szerint az általa meghirdetett béketerv az oroszbarát lázadók miatt hiúsult meg. Az ukrán kormányerők és a kormányellenes, oroszbarát szakadárok közötti összecsapásoknak már több mint négyszáz halálos áldozata van, köztük számos civil.

Szétlőtt épületek a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban. „Hárman voltunk otthon, a feleségem, a lányunokám és én. Az unokámat Donyeckbe kellett vinni. Súlyosan megsérült. Agyrázkódása van, zúzódásai, öltései vannak. Alig tudtuk megmenteni. A feleségem lába is megsérült egy repesztől” – mondta egy lakos. Ez a sors várhat az otthonukban maradt emberekre Ukrajna két keleti megyéjében is, miután véget ért a tíznaposra nyúlt tűzszünet az oroszbarát fegyveresekkel. Az ukrán elnök közölte, nem hosszabbítja meg a fegyvernyugvást, és életbe lépteti a B tervet, amivel folytatja a szerinte terroristának nevezett erők elleni hadműveleteket. Ez a hadiállapot bevezetését is jelenti. „Támadni fogunk, és felszabadítjuk az országunkat. A tűzszünetet nem hosszabbítjuk meg: ez a válaszunk a terroristáknak, a lázadóknak és mindazoknak, akik civileket kínoznak, akik megbénítják az ország gazdaságát, akik megakadályozzák a fizetések, a nyugdíjak és az ösztöndíjak folyósítását, akik vasútállomásokat robbantanak fel, vízvezetéket rongálnak meg, és lehetetlenné teszik a békés életet az emberek számára” – fogalmazott az ukrán elnök.


Az egyoldalúan bejelentett tűzszünet eddig sem jelentett teljes fegyvernyugvást. A kormányerők és a szakadárok között folyamatosak voltak az összecsapások. Petro Porosenko korábban bejelentette, készen áll bármikor felújítani a tűzszünetet. Ennek az lenne a feltétele, hogy a lázadók tartsák be a béketervben foglaltakat, engedjék el túszaikat, és Oroszország akadályozza meg, hogy orosz fegyvereket és harci járműveket kapjanak a szakadár erők.

A bejelentés előtt telefonon egyeztetett egymással az ukrán, az orosz, a francia elnök és a német kancellár. Vlagyimir Putyin és Petro Porosenko abban állapodott meg, hogy együttműködnek egy hatékonyabb tűzszüneti megállapodás létrehozásában és a határátkelők ellenőrzésében. Ukrajna szerint az oroszok a határon keresztül támogatják a szeparatistákat. A NATO azt állítja, hogy orosz fegyverekkel lőttek le egy ukrán csapatszállító gépet június közepén.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!