2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Moziklip

Következik:

Híradó 21:55

Vége az olcsó telefonálásnak az interneten

2014. október 21., kedd 21:18, frissítve: szerda 09:11

Vége az olcsó telefonálásnak és SMS-ezésnek a világhálón. A kormány 2015-től bevezeti az internetadót. Az új közterhet a szolgáltatónak kell megfizetnie, mértéke 150 forint lenne megkezdett gigabyte-onként a jövő évi adótörvények tervezete szerint. A személyi jövedelemadózásban és a családi adókedvezményben nincs érdemi változás. Az élőállat áfájának csökkentésétől a feketekereskedelem további visszaszorítását reméli a kabinet.

„2015-ben az adórendszer célja a tervezhetőség, a bizalomerősítés és az adózási fegyelem betartatása” – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden. A személyi jövedelemadózás érdemben nem változik jövőre, bár a családi adózást kiterjesztik a friss házasokra. „A fiatal párok házasságkötését adókedvezménnyel ösztönözzük. A házasságkötést követő két éven át évi hatvanezer forint adócsökkentést kapnak a fiatal házasok” – mondta Kurucz Éva kormányszóvivő.

A második gyermek vállalására ösztönző adókedvezmény nem nő, a 16 százalékos személyi jövedelemadó pedig nem csökken jövőre.

– A kormány határozott célja, hogy még ebben a ciklusban az egykulcsos jövedelemadó-rendszer egykulcsos, egy számjegyű jövedelemadó legyen. Tehát azért dolgozunk, hogy megteremtődjenek annak a feltételei, hogy egy ilyen mértékű változást el tudjunk kezdeni. A cél változatlan, 2015-öt még nem tekintjük egy ilyen esztendőnek, 2015-ben a gazdasági növekedés további ösztönzése a cél, a jövedelem típusú adók csökkentése, az, mint lehetett látni, néhány adókedvezményen keresztül megvalósult, de a kulcs jövőre változatlan, 16 százalékos lesz – fogalmazott a tárcavezető.

A lakosságot is érintő fogyasztási adók köre bővül. „A távközlési adó hatályát ugyanakkor kiterjesztjük az internetszolgáltatásokra, tekintettel arra, hogy az eredetileg adóztatni kívánt tevékenység, vagyis a telefonálás és az üzenetküldés ma már sok esetben nem hagyományos távközlési eszközökön, hanem az interneten keresztül történik” – mondta a miniszter.

A társasági adó marad kétkulcsos, egykulcsos társasági adóra egyelőre ugyanúgy nincs pénz a miniszter szerint, mint a személyi jövedelemadó csökkentésére. A csapatsportokat támogató vállalkozások után azok a cégek is adókedvezményt kapnak, amelyek felsőoktatási intézményeknek adnak pénzt. A szövetkezetek közterheinek csökkentése az egymással együttműködő mezőgazdasági termelőknek kedvez.

A tisztességesen adózó agrárcégek nyerhetnek azon, hogy a kormány az élő és a félsertés után a szarvasmarha, a birka és a kecske áfáját is csökkenti 27-ről 5 százalékra. Az intézkedés az adócsalást és a feketekereskedelmet csökkentheti a közúti áruforgalom ellenőrzésének szigorításához hasonlóan. Az újonnan alakuló cégeknek havonta kell a forgalmi adót bevallaniuk, amitől szintén az áfacsalás visszaszorítását reméli a kormány.

Áthárítástól tart a Jobbik

A Jobbik attól tart, hogy az internetadót a szolgáltató ugyanúgy áthárítja a fogyasztóra, ahogy tették azt a bankok a tranzakciós illetékkel. A jobboldali ellenzéki párt nem ért egyet azzal sem, hogy a kormány fokozatosan emelné a kétgyermekes családok adókedvezményét. A Jobbik ezt egy lépésben tenné meg – közölte a párt szakpolitikusa, Z. Kárpát Dániel.

– A Jobbik tehát összességében egyfajta három csapás tekintetében a kétgyermekeseket kiemeltebb kedvezménytömeggel biztosítaná és tartaná meg Magyarországon, a távközlési adó felpörgetése helyett az internetet bizonyos szegmensekben ingyen tennénk elérhetővé; pontosan azért, mert ezáltal újabb költségvetési bevételi forintokat tudunk multiplikálni, az áfakörben pedig az alapvető fogyasztási cikkek, főleg az alapvető élelmiszerek tekintetében egységes, 5 százalékos áfakulcs bevezetésére törekszünk – közölte Z. Kárpát Dániel jobbikos országgyűlési képviselő.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!