2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Vasárnap elnököt választ Románia

2014. november 1., szombat 13:09, frissítve: vasárnap 08:58

Vasárnap elnökválasztás lesz Romániában, az 1990-es rendszerváltás óta immár hetedik alkalommal. A szavazáson eldől, hogy a baloldal visszaszerzi-e az államfői tisztséget. Most az első fordulót rendezik meg. Ha a 14 induló közül egyik jelölt sem kapja meg a voksok felét plusz egy szavazatot, akkor két hét múlva az első két helyezett közül választják meg az új elnököt.

Vasárnap Romániában a választásra jogosultak a szavazólap mellé egy bélyegzőt is kapnak – a voksoláskor a támogatott államfőjelölt neve mellé pecsételni. Az országban több mint 18 millió választópolgár dönt az új elnök személyéről.

A 14 induló közül Victor Ponta jelenlegi miniszterelnök a legesélyesebb, aki a szavazatok 40 százalékát szerezheti meg. Harminc százalék körüli eredményre számíthat Klaus Johannis, erdélyi szász származású politikus, aki 2013-ban belépett a Nemzeti Liberális Pártba. Ha Victor Ponta megnyeri a választásokat, akkor az elnöki palotába tíz év után ismét baloldali jelölt kerül.

– Ponta mindent ellenőrizni szeretne, beleértve ebbe a sajtót is, amitől leginkább tartok. Ha megválasztják, akkor ellenőrzése alá vonja az állami intézményeket, az alkotmánybíróságot, majd a korrupcióellenes ügyészséget is – mondta egy politikai elemző.

Idén először két magyar jelölt is van: az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor mellett az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, Szilágyi Zsolt is megméretteti magát. Az RMDSZ ezúttal is az autonómia ügyével kampányol, most a Székelyföld számára dolgozta ki autonómiakoncepcióját.

– Az Európai Uniós államokban, mindenhol, ahol stabilitás van és jólét, és ahol nemzeti és etnikai kisebbségek élnek, a többség és kisebbség viszonyát rendezték: Finnországtól, hogy ha szabad ilyet mondani, Dél-Tirolig. Ahol nem rendezték, ott folyamatosan előállnak a konfliktusok, folyamatosan vannak feszültségek, és az ilyen konfliktusok, ilyen feszültségek mindig visszavetik a gazdasági a fejlődést, a jólétet, a stabilitást – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Szilágyi Zsolt, a Magyar Néppárt jelöltje az autonómia mellett a regionalizmust és a föderalizmust tűzte zászlajára. Kelemen a szavazatok három, Szilágyi pedig egy százalékát szerezheti meg.

Romániában 2004-ig négy évre választották az államfőt, azóta viszont immár öt évig tart egy ciklus. Szombaton reggel kampánycsend kezdődött, ami vasárnap este kilencig, vagyis urnazárásig tart.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!