2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Várhatóan megbénul az ország

2013. június 27., csütörtök 11:07, frissítve: csütörtök 20:58

Általános sztrájkot hirdetett a két legnagyobb szakszervezet Portugáliában. Várhatóan megbénul az ország. A vonatok, a tömegközlekedés és a közszolgáltatások is akadoznak majd.

Az emberek a trojka ellen – hirdeti egy köztéri szobor nyakába akasztott felirat Lisszabonban. A portugál fővárosban csütörtökre általános sztrájkot hirdetett a két legnagyobb szakszervezet: nem járnak a vonatok, nem lesz tömegközlekedés, és várhatóan minden közszolgáltatás akadozik majd. A több mint egymillió főt tömörítő szakszervezetek így tiltakoznak a Nemzetközi Valutaalap, az EU és az Európai Központi Bank által kikényszerített megszorítások ellen.

– Az embereknek nem szabad félniük, meg kell védeni jogaikat. Ha most nem tesszük meg ezt, akkor bűnrészesek leszünk abban, hogy gyerekeinkre a lehető legrosszabb jövőt hagyjuk – mondta egy szakszervezeti vezető.


A trojka még 2011-ben juttatott 78 milliárd eurós hitelcsomagot Portugáliának a csőd elkerülése érdekében, cserébe kőkemény megszorítópolitikát írt elő a kormánynak. A túlzott megszorítások miatt azonban a gazdaság recesszióba csúszott, a munkanélküliség új csúcsokra emelkedett, az életszínvonal pedig zuhan.

Portugáliában ez a negyedik általános sztrájk 2011 óta, a szervezők szerint az országot ezúttal is megbéníthatja majd a figyelemfelhívásnak szánt megmozdulásuk.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!