2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Varga: Az állami szerepvállalás fontos a rezsicsökkentés érdekében

2014. szeptember 27., szombat 12:00, frissítve: vasárnap 07:34

Október végéig dönt a kormány a nonprofit nemzeti közműszolgáltató létrehozásáról – erről a nemzetgazdasági miniszter beszélt a Hír TV P8 című műsorában.

Varga Mihály azt mondta, csak akkor tud tartós maradni a rezsicsökkentés a közműszolgáltatóknál – így a hulladékgazdálkodás, a víziközmű, a kéményseprés, illetve a földgáz és villamosenergia területén – ha az állam szerepet vállal a cégek működtetésében, és garantálni tudja, hogy nem a profitszerzés lesz az elsődleges szempont. A miniszter hozzátette: az eddigi rendszer célja ugyanis az volt, hogy a cég működése a legtöbb nyereséget hozza.

– Át kell állni hosszú távon olyan működésre, ahol az állami szerepvállalásnak köszönhetően vagy nonprofit vagy noprofit elven működnek holdingok, közműszolgáltatók. A kettő között az a különbség, hogy van, ahol már nem is tervezünk nyereséget, vagy pedig olyan minimális nyereséget tervezünk, ami mondjuk energiabiztonság szempontjából a szükséges beruházásokat fedezi. Erről kell majd október végén a kormánynak döntést hozni. A mi célunk az, hogy Magyarország tartósan  olyan országok közé tartozzon, ahol a rezsi megfizethető, ehhez pedig szükség van ennek a közmű holdingnak a létrehozására – hangsúlyozta Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszterrel készült teljes interjút 20 óra után láthatják a P8 című műsorban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!