2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Újraindítaná a japán atomerőműveket a kormányfő

2014. március 10., hétfő 10:44, frissítve: kedd 12:35

A biztonságos atomerőművek újraindítását sürgette a japán kormányfő a fukusimai katasztrófa harmadik évfordulója előtt. A politikus a tokiói parlamentben azt mondta, hogy olyan energiapolitikát kell folytatni, amely nem veszélyezteti sem az emberek életét, sem a gazdaság versenyképességét. A szigetországban közben folyamatosak a megemlékezések és a nukleáris energia elleni tüntetések.

Ezer gyertyalámpással emlékeztek Fukusima prefektúrában a három évvel ezelőtti földrengés és szökőár, valamint az azt követő nukleáris baleset áldozataira. Tokióban atomenergia elleni tüntetést szerveztek, amelyen megjelent az előző kormányfő, aki a katasztrófa után a megújulóenergia-fejlesztésében látta a megoldást az ország energiaéhségére. „Úgy gondolom, meg kell szüntetni a nukleáris energiát” – mondta Kan Naoto.

A 2011. március 11-ei katasztrófa óta a japánok többsége ellenzi az atomenergiát, ráadásul a megsérült fukusimai erőműben máig kisebb-nagyobb szivárgások vannak. Csakhogy Japán jelenlegi vezetése szerint az atomenergia nélkül középtávon nem tartható fenn az ország versenyképessége. Elemzők szerint tavaly a megnövekedett energiaimport miatt volt rekordszintű a kereskedelmi deficit – 2011-ig az energia 30 százaléka nukleáris energiából származott. A kormányfő ezért a parlamentben azt mondta, újra kell indítani mind a 48 atomerőművet, amelyeket biztonságosnak találtak, de a három évvel ezelőtt katasztrófa után leállítottak. Abe Sindzó szerint az emberek életét nem veszélyeztető, a gazdaságot segítő energiapolitikát kell kialakítani.

A három éve történt szerencsétlenség miatt több mint 15 ezer ember halt meg, és 150 ezer embernek kellett elhagynia otthonát, mert a terület sugárfertőzötté vált.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!