2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Újabb túszt fejezett le az Iszlám Állam

2014. szeptember 25., csütörtök 09:13, frissítve: hétfő 11:37

Újabb túszt, ezúttal egy francia turistát fejeztek le Algériában az Iszlám Állam fegyveresei – ő már a negyedik kivégzett civil. Közben az ENSZ Biztonsági Tanácsa azt szeretné megakadályozni, hogy külföldi állampolgárok csatlakozzanak a Szíriában és Irakban harcoló dzsihadista csoportokhoz. Az ENSZ testületének egyhangúlag elfogadott határozata minden tagállamot arra kötelez, hogy nyilvánítsák súlyos bűncselekménynek a közel-keleti fegyveres csoportokba való belépést.

A francia légicsapásokat bosszulták meg az iszlám szélsőségesek a francia férfi lefejezésével. A párizsi kormány nem engedett a zsarolásnak, nem is tárgyalt a túszejtőkkel.

Az 55 éves turistát vasárnap este rabolták el Algériában. A férfit a Kalifátus Katonái nevű szervezet fejezte le, amely az Iszlám Állam szövetségese. A hírt megerősítette a francia elnök is. „Honfitársunkat, Herve Gourdelt a terroristák gyáva, kegyetlen és szégyenteljes módon gyilkolták meg. Most rá gondolok. Azért utazott Algériába, hogy szenvedélyének hódoljon, a hegyekbe menjen. Egy förtelmes bűncselekmény áldozata lett, az elkövetőket meg kell büntetni” – mondta Francois Hollande francia elnök.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa több állam és kormányfő részvételével az Irakban és Szíriában kialakult helyzettel foglalkozott. A tanács tagjai arról tárgyaltak, hogy miként akadályozhatnák meg a külföldi állampolgárok bekapcsolódását a dzsihadista csoportok tevékenységébe. Nagy-Britannia különösen érintett, a szigetországból százszámra utaznak muzulmánok a Közel-Keletre, ahol az Iszlám Államhoz vagy a szíriai Al-Nuszra Fronthoz csatlakoznak. „Muszáj vereséget mérnünk az embereket megmételyező szélsőséges ideológiákra, mert ez a gyökere a terrorista fenyegetésnek. Vannak olyan honlapok és hitszónokok, akik az erőszakot terjesztik, ennek elejét kell venni” – mondta David Cameron brit miniszterelnök.


Az amerikai elnök határozati javaslatot terjesztett a testület elé. „Meg kell akadályoznunk, hogy külföldi állampolgárok érkezzenek Szíriába, és utána visszatérjenek. Ez az egyik kulcsfontosságú eleme az Iszlám Állam meggyöngítésének és felszámolásának. Ez a most elfogadott történelmi határozat mutatja, hogy szembeszállunk ezzel a kihívással. Minden országnak be kell tartania a döntést” – mondta Barack Obama.

Az Egyesült Államok néhány nappal ezelőtt bombázta a Horászán-csoport székhelyét Irakban. Ez a szervezet nyugati útlevéllel rendelkező iszlamistákat képzett ki arra, hogy visszatérésük után a nekik otthont adó országokban hajtsanak végre terrorcselekményeket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!