2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Ez volt az izraeli hadműveletek legvéresebb napja

,

2014. július 20., vasárnap 19:09, frissítve: hétfő 10:43

Újabb gyermekáldozatok a Gázai övezetben: az izraeli támadásokban vasárnap csaknem kilencven ember halt meg. A török kormányfő azt mondta: Izrael Hitler barbárságát is felülmúlja.

Vasárnap nyolcvanhét palesztin halt meg a légi és szárazföldi offenzívában, a sebesültek száma meghaladja a négyszázat. Ez volt a hadművelet legvéresebb napja. Izrael tizenhárom katonát veszített.

A legnagyobb vérengzés Gázaváros Szadzsahíja negyedében volt. Itt több mint hatvan embert öltek meg az izraeli erők. Beszámolók szerint holttestek hevertek szétszórva az utcán, miközben több ezer civil lakos a bombázások közepette próbált elmenekülni a körbezárt helyszínről. A kórházak megteltek sebesültekkel, sorra viszik be a sérült vagy halott gyerekeket, köztük csecsemőket is. Szemtanúk szerint az 1967-es háború óta nem volt ekkora mészárlás palesztin területeken.

„Szadzsahíját lerombolták. A zsidók mindent lőnek, mindent felégetnek, ezért az emberek menekülnek. El akarják venni a földünket” – mondta egy helyi lakos.

A zsidó állam azzal indokolta a támadást, hogy itt volt a Hamász egyik fellegvára. Tizenhárom izraeli katona meghalt. A több mint tíz napja tartó hadműveletben már jóval több mint négyszáz palesztin halt meg. Az ENSZ szerint az áldozatok háromnegyede civil. A Vöröskereszt két óra tűzszünetet kért az izraeli hadseregtől a sebesültek ellátására, de nem kapta meg, a támadások fél óra múlva folytatódtak. A kórházakban nincs elég gyógyszer.

„A Sifa-kórházban kritikusak az állapotok a hétéves izraeli ostrom miatt. Már a mostani támadás előtt is híján voltunk a szükséges felszereléseknek. Az igazgató már június közepén úgy döntött, hogy elhalaszt minden nem életmentő beavatkozást” – közölte Mads Gilbert norvég orvos.

Az amerikai külügyminiszter ennek ellenére védelmébe vette a hadműveletet. Bár John Kerry tűzszünetet szeretne, hozzátette: Izraelnek joga van az önvédelemre a Hamásszal szemben. „A terrorizmust nem szabad megjutalmazni. Nem lehet feltételekhez kötött igényeket támasztani, hogy teljesítsük őket” – mondta, utalva a Hamászra.

Másként látja a történéseket a török kormányfő. „Nincsen lelkiismeretük, és nincsen becsületük. Reggeltől estig átkozzák Hitlert, de felülmúlják őt barbárságban. Néhány amerikai azt kérdezi, hogy miért tesz a miniszterelnök ilyen hasonlatot. Ti vagytok Amerika, érdekel titeket, mi történik? Nagyszerű Amerika, ezeket az embereket megölik, és ahelyett, hogy az igazságot keresnétek, azt mondjátok, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát” – fogalmazott Recep Tayyip Erdogan.

A palesztin elnök mészárlásnak és háborús bűncselekménynek nevezte a történteket, egyúttal háromnapos nemzeti gyászt rendelt el Ciszjordániában, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy állítsa le a palesztin nép elleni izraeli agressziót.

Az izraeli beavatkozás ellen nyugat-európai városokban is tüntettek. Párizsban nem engedélyezték a demonstrációt, ezért rohamrendőrök oszlatták a tömeget. Bővebben >>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!