2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk

Következik:

Híradó 18:30

Új utakról tárgyal Orbán

2012. november 26., hétfő 13:06, frissítve: hétfő 16:05

Gazdasági és kulturális együttműködésről tárgyal hétfőn Szlovéniában Orbán Viktor. A témák között a határmenti utak fejlesztése, a közös tudományos kutatások és az első szlovén-magyar nagyszótár elkészítése szerepel.

Katonai tiszteletadással fogadták Orbán Viktort a Ljubljanai kormányhivatal előtti téren – jelentette a Hír TV helyszíni tudósítója. A miniszterelnök egynapos hivatalos látogatásra érkezett a szlovén fővárosba, ahol Janez Jansa miniszterelnökkel és Danilo Türk államfővel is tárgyal.

A magyar miniszterelnök szóvivője a távirati irodát korábban arról tájékoztatta, hogy a látogatáson három megállapodást is aláírnak. A határon átnyúló fejlesztések keretében új utak építéséről állapodnak meg, ezen kívül szándéknyilatkozatot írnak alá a közös technológiai fejlesztések segítéséről és a szlovén-magyar tudományos nagyszótár elkészítéséről is. Ezen kívül a tárgyaláson szóba kerül az energetikai együttműködés és a kisebbségek helyzete is. Orbán Viktor délután a helyi magyarok képviselőivel is találkozik.


Szlovéniában egyébként a szakszervezetek felhívására egy hete több ezren tüntettek a kormány gazdasági megszorító intézkedései ellen. A kabinet ugyanis, hogy elkerülje a nemzetközi mentőcsomagot jövőre ismét csökkentené a közalkalmazottak bérét és a közintézmények költségvetési keretének visszavágását is tervezi.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!