2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Új elnöke van Iránnak

2013. június 15., szombat 19:42, frissítve: hétfő 09:34

A mérsékelt, reformpárti jelölt nyerte az iráni elnökválasztást. Haszan Rohani a voksok több mint 50 százalékát szerezte meg, így nem kell második fordulót tartani. A 64 éves politikus a leköszönő államfő, Mahmúd Ahmadinezsád nukleáris főtárgyalója volt.

Nyolc év után véget érhet az ország nemzetközi elszigeteltsége – ebben reménykednek az irániak az atomprogramjáról és Izrael-ellenes kirohanásairól elhíresült Mahmúd Ahmadinezsád távozása után. Legalábbis erre utal, hogy a választók több mint fele a mezőny egyetlen mérsékelt jelöltjére szavazott. Haszan Rohani Ahmadinezsád nukleáris főtárgyalója volt, mégis többször kritizálta az elnököt, és a legutóbbi választás elcsalása miatt kirobbant tüntetéseket is támogatta. Nagy változást viszont tőle sem remélhetnek az irániak. Elemzők szerint a valódi reformista jelölteket már a szavazás előtt kizárta a versenyből az országot irányító vallási vezetés. „Az eredményt manipulálják, Csak azoknak a jelölteknek van esélye a győzelemre, akik lojálisak a rendszerhez és élvezik a legfőbb vallási vezető támogatását” – mondta egy elemző.


A teheráni vezetés a 2009-es tömegtüntetések óta egyre kevésbé tűri a rendszerrel szembeni kritikát. Az ellenzék vezetői 2011 óta házi őrizetben vannak, több reformista újságot betiltottak, a külföldi sajtónak dolgozó újságírókat pedig megfélemlítették a választás előtt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!