2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Tucatnyi pénzintézet bukott el ma a törvényszéken

2014. szeptember 16., kedd 17:18, frissítve: csütörtök 09:39

A Nagykáta és Vidéke Takarékszövetkezet ügyében szeptember 30-ára halasztotta az ítélethirdetést a Fővárosi Törvényszék, 12 hitelintézet devizahiteles keresetét viszont elutasította a bíróság. Az ítéletek szerint a pervesztes pénzintézetek megsértették az átláthatóság elvét a devizahiteles-szerződéseknél és nem jártak el tisztességesen az egyoldalú kamatemeléseknél.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős, ítéletében elutasította a Lombard Ingatlan Zrt.-nek a magyar állam ellen benyújtott keresetét. A pénzügyi vállalkozás is azt próbálta bizonyítani, hogy az általános szerződési feltételei megfelelnek a törvényi előírásnak.

A Budapest Autófinanszírozási Zrt. keresetében azt is kérte, hogy a bíróság függessze fel az eljárást és forduljon az Alkotmánybírósághoz, valamint az Európai Unió bíróságához. A törvényszék mindkét kérelmet elutasította, és kimondta: a pénzintézet általános szerződési feltételei tisztességtelenek.


A Sberbank ügyfelei is fellélegezhetnek. A bíróság a Volksbankot 2011-ben megvásároló orosz pénzintézet keresetét is elutasította. Az ítélet szerint több – a devizahiteleseket mentő törvényben megfogalmazott – alapelvet sértett meg a bank. Délután az Aegon Magyarország Hitel Zrt. keresetét is hasonló indoklással utasította el a törvényszék.

„Az árazási elvek, amelyek üzleti titkot képeznek, annak okán, hogy ezek üzleti titkot képeznek, nem is válhatnak a szerződés részévé, márpedig, ami nem válhat a szerződés részévé, az nyilván nem hathat ki a szerződésnek a módosítására” – indokolt Balázs Gábor, a Fővárosi Törvényszék bírája.

A Fővárosi Törvényszék valamennyi kedden meghozott elsőfokú ítélete nem jogerős. A bankok és pénzintézetek nyolc napon belül a Fővárosi Ítélőtáblához fellebbezhetnek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!