2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Továbbra is áll a bál a színesbőrű fiatal lelövése miatt

2014. augusztus 16., szombat 13:11, frissítve: szombat 19:32

Napok óta tartanak az utcai harcok Missouri állam egyik városában, ahol a rendőrök múlt héten lőttek agyon egy színesbőrű fiatalt. A zavargások átterjedtek más államokra is.

Egy vegyesbolt szombat reggel. Michael Brown a pénztárnál áll és hátraad társának egy doboz szivart. Fizetés nélkül. A rendőrség szerint a pénztáros és Brown ezután dulakodni kezdenek. Néhány másodperc múlva Brown társa visszateszi a szivart a pultra. Ezután a két férfi elindult kifelé a boltból, majd az ajtóban ismét dulakodni kezdtek egy másik alkalmazottal. Tíz perccel később Michael Brown halott volt. „Függetlenül attól, hogy kirabolt valakit, ellopott valamit, ez nem jogosít fel egy rendőrtisztet sem, hogy lelője őt akkor, amikor feltartja a kezét. Ezért mondjuk azt, hogy kezet fel, ne lőj” – mondta egy szemtanú.

A lelőtt tizenéves családja is azt a verziót vallja, hogy rokonuk feltartott kézzel menekült, amikor üldözni kezdték a rendőrök. „Ez egy általános jelzés arra, hogy megadom magam és hallom is az unokatestvérem hangját most, hogy beszélek, ahogy azt mondja, ne lőj. Dacára ennek a rendőrök odamentek hozzá, lelőtték, ezt halljuk tőlük és ez rossz. Az igazságot akarjuk hallani és tudjuk, hogy fogjuk is” – mondta az áldozat unokatestvére.

A rendőrség verziója szerint a tinédzsert a tisztek azért állították meg az utcán, mert az út közepén gyalogolt, feltartva ezzel a forgalmat. Az egyenruhások szerint a fiú ezután megpróbált benyúlni a rendőrautóba, ekkor kezdtek el dulakodni, majd lelőtték a fiatalt. Ferguson rendőrfőnöke azonosította a fiút lelövő rendőrt is. Darren Wilson hat éve szolgál a testületnél. „Egy úriember volt. csendes, nagyon jó rendőrtisztje az egységnek. El van keseredve, nagyon. Sosem akarta, hogy ilyen történjen” – mondta Thomas Jackson rendőrfőnök.


A fiú halála tüntetéseket és erőszakhullámot indított el St. Louis környékén. A tüntetők szerint Michael Brown a rasszizmus áldozata lett. „Nagyon rosszul kezelték a helyzetet. Hét napot vett igénybe, hogy a rendőr nevét kiadják. Aztán hitelromboló információkat osztottak meg az áldozatról, ugyanakkor arról semmit, hogy miért lőtték meg többször is a saját kerületében” – mondta egy polgárjogi aktivista.

A fekete lakosság által kirobbantott utcai tüntetések napok óta tartanak, és átterjedtek már több államra is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!