2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Több tucat holttestet rejtett a szeméttelep

2014. október 29., szerda 12:16, frissítve: szerda 09:56

A rendőrség egy újabb tömegsírt talált Mexikóban, amiben több tucat ismeretlen holtteste fekszik. Az országban hét év alatt több mint 100 000 ember esett áldozatául a bandaháborúknak. A közép-amerikai ország hatóságai több mint egy hónapja nyomoznak 43 eltűnt diák után, de az újabb tömegsírnak sincs köze hozzájuk.

Rendőrök vizsgáltak át egy tömegsírt a mexikói Guerreróban. Egy szeméttelep rejtette a több tucat holttestet, közel ahhoz a városhoz, ahonnan szeptember végén 53 diák tűnt el, miután összecsaptak a rendőrökkel és ismeretlen maszkosokkal. „Nem beszélhetek még a tömegsírról, mert azt még vizsgálják. A nyomozók azt próbálják kideríteni, hogy az eltűnt diákokat rejti-e. Nagyon vigyázunk, hogy pontos információkkal szolgáljunk, hogy ne spekuláljunk és tényekkel dolgozzunk, ne képzelgésekkel. Ezért is nem tudunk most többet mondani. Vannak információink, miszerint a környék, ahol a fiatalok eltűntek, bűnbandák irányítása alatt áll, akik különböző tetteket hajtottak ott végre. De addig nem tehetünk semmit, ameddig tiszta és biztos bizonyítékaink nem lesznek arról, hogy mi történt ott” – mondta a mexikói főügyész.

Az újonnan felfedezett tömegsír hírére a helyszínre sietett a belügyminiszter is. Miguel Angel Osorio Chong szerint a helyi rendőrségnek és biztonsági szolgálatoknak fel kell nőniük az állam védelme körül kialakult kihívásokhoz. „Közel tízezer tiszt – a nemzeti védelmi minisztérium, a haditengerészeti minisztérium, a szövetségi rendőrség és az ügyészség kötelékéből – lát el szolgálatot itt. Mindezek a tisztek azonban – mint ahogy azt a kormányzó is kifejtette – nem jelentenek elég védelmet, ha ezek a csapatok nem hisznek a saját képességeikben, erőikben, szilárd védelmi intézményeinkben és a megbízható rendőrségben” – fogalmazott a mexikói belügyminiszter.

Eddig több mint ötven embert vettek őrizetbe a hatóságok az üggyel kapcsolatban, köztük olyan rendőrök tucatjait, akik a helyi Guerreros Unidos bandával állnak kapcsolatban. A hatóságok szerint ugyanis a Guerreros Unidos nevű bűnszövetkezet fegyveresei hurcolták el a diákokat, az egyik tanárképző főiskola hallgatóit, mégpedig rendőrök hathatós segítségével. Az incidens azután történt, hogy a rendőrök Igualában őrizetbe vették a hallgatókat egy zavargásba fulladt tüntetés során. Hat fiatalt már a zavargásban megöltek. Ügyészek szerint elfogásukat követően a biztonsági erők tagjai maguk adták át a diákokat a bűnözőknek egy szomszédos városban. A mexikói hatóságok az elrabolt diákok ügyében indított nyomozás során Iguala környékén eddig tizenegy tömegsírra bukkantak, amelyek összesen 38 holttestet rejtettek. A vizsgálatok azonban kimutatták, hogy ezen sírok egyikében sem az eltűnt diákok maradványait találták meg.

Mexikóban 2007 óta több mint 100 000 ember lett a bandaháborúk áldozata.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!