2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Több mint tízezer halott: segítséget ígért Amerika

,

2013. november 11., hétfő 09:20, frissítve: hétfő 21:44

Tengerészgyalogosokat és segéllyel megrakodott katonai és polgári gépeket küldött a Fülöp- szigetekre az amerikai kormány. Ausztrália 9 millió, Új-Zéland pedig egymillió dollárt ajánlott fel a károk enyhítésére.

A Fülöp-szigeteken végigsöprő Haiyan tájfun a történelem egyik legpusztítóbb vihara volt. Becslések szerint több mint tízezren haltak meg, és 600 ezren váltak hajléktalanná. A tájfun közben trópusi viharrá gyengülve elérte Vietnamot. Több mint félmillió embert telepítettek ki otthonából.

A várost jelző tábla még áll, magát a települést viszont szinte teljesen romba döntötte a vihar. A Fülöp-szigetek keleti részén található Taclobanban okozta a legnagyobb pusztítást a Haiyan tájfun. Becslések szerint a lakosság mintegy öt százaléka, tízezer ember vesztette életét. Az épületek háromnegydét letarolták a több mint 300 kilométer per órás széllökések és hat méteres árhullámok. A vihar elvonultával humanitárius katasztrófa is fenyeget. A vihar országszerte négymillió embert érintett. Több százezer embernek van szüksége ivóvízre, élelemre és szállásra.

Az áldozatok pontos számát egyelőre lehetetlen megállapítani. A mentők és a katasztrófavédelem ugyanis nehezen tudják megközelíteni az érintett településeket. A rendet is csak a hadsereg mozgósításával tudja biztosítani a kormány, miután egyre több helyről jelentenek fosztogatást. „Háromszáz rendőrt és katonát vezényeltünk ide, hogy visszaállítsák a rendet. Éjszaka több páncélozott autó is érkezni fog, hogy erőt demonstráljunk a fosztogatókkal szemben” – közölte az elnök.

Közben elindultak a Fülöp-szigetek felé az első segélyszállító repülők. Egy német gép gyógyszereket, takarókat és ponyvákat szállított, Amerika tengerészgyalogosokat és segéllyel megrakodott katonai, illetve polgári gépeket küld – becslések szerint ezzel 10 ezer családnak tudnak segíteni. Ausztrália 9 millió, Új Zéland pedig 1 millió dollárt ajánlott fel a károk enyhítésére.

Bár Vietnamot már trópusi viharrá gyengülve ért el a tájfun, elővigyázatosságból itt is több mint 600 ezer embert telepítettek ki a hatóságok.

Mindenre felkészültek

15 ezer dollár értékű egészségügyi felszereléssel és adománnyal indul a Magyar Református Szeretetszolgálat orvoscsoportja a Fülöp-szigetekre. A küldöttség a legnagyobb kárt szenvedett Teyle-sziget Tacloban városában fog segítséget nyújtani. A szolgálat szóvivője a Hír Tévének azt mondta, az öt orvos, a két ápoló és a csoport vezetője minden egészségügyi problémára felkészült.

„Elsősorban kisebb sérülésekre és törésekre számít az orvoscsapatunk, de emellett számítanak arra is, hogy légúti panaszokkal, vagy esetleg dobhártya sérüléssel fordulnak hozzájuk – mondta Gilicze Réka. – Elképzelhető az is, hogy fertőzés indul el a tájfun után (…), erre is számít az orvos csoportunk, ezért is visznek magukkal különböző gyógyszereket, kötszereket és infúziót, hogy egyből el tudják látni azokat, akiknek erre szükségük van” – tette hozzá a Magyar Református Szeretetszolgálat szóvivője.

Elindult Manilába a Baptista Szeretetszolgálat háromtagú humanitárius csapata. A szeretetszolgálat az életmentésen túl segítséget nyújt a sérültek egészségügyi ellátásában és rehabilitációjában is. A csoport a helyszínen mérlegeli, hogy szükség van-e a készenlétben lévő Rescue 24 nemzetközi mentőcsapatuk bevetésére. Szenczy Sándor a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány vezetője volt a híróra vendége:

„A helyszíni információk alapján, a saját munkatársainktól kapott információk alapján döntjük el, hogy mekkora erővel veszünk részt majd a későbbiekben. Nyilván itt kutató-mentő csapatra, a házaknak a jellege miatt talán nincs szükség, de az egészségügyi ellátásra, a tiszta ivóvízre, az élelmiszerrel való ellátásra és a rehabilitációra, aztán majd később az újjáépítésben biztos, hogy nagy erők fognak megmozdulni a baptista közösségeken belül is. Várjuk és hívjuk azokat, akik partnerként kívánnak részt venni ebben a segítségnyújtásban” – mondta Szenczy Sándor.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!