2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Több mint száz embert telepítettek ki az esőzések miatt

2014. szeptember 13., szombat 15:13, frissítve: szombat 19:04

Súlyos helyzet alakult ki Zalában az esőzések miatt. Lentiben több mint száz embert telepítettek ki az elöntött házakból. Több út átmenetileg járhatatlanná vált.

Több mint száz embert telepítettek ki hajnalban Lentiben, miután a Lendvadedesi-víztározóból átbukott a víz, és elöntötte a város alacsonyabban fekvő területeit. A strandfürdő közelében félméteres volt a víz, az elárasztott házakból teherautókkal mentették ki az ott élőket. A lakóknak délután 2 óráig kellett elhagyniuk otthonaikat, többen egy helyi iskola kollégiumában kaptak éjszakára szállást. A zalai rendőrségi állományt negyven készenléti rendőrrel erősítette meg az országos rendőrfőkapitány, hogy a település környéki elöntéseknél segítséget nyújtsanak.

Nem csak Zala, de Vas megyében is gondokat okozott az eső. Szombathelyen utcákat öntött el a felgyülemlett nagy mennyiségű esővíz, Szentgotthárd külső városrészein, Máriaújfalun, Rábatótfaluban, Rábakethelyen és Farkasfán is homokzsákokkal védik a házakat. A Rába felső szakaszán a legmagasabb árvízvédelmi fokozat elrendelésére lehet szükség estétől. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közlése szerint a folyó vízszintje másfél métert emelkedett az elmúlt pár órában.

Ismét megközelíthető

A Vas megyei Szakonyfalut ismét meg lehet közelíteni közúton. A települést korábban vízátfolyás miatt kellett lezárni. A lakosság ellátását traktorral oldották meg. A település polgármestere, Rogán Valéria a Hír Televíziónak azt mondta: felkészültek a további esőzésekre is. „Szerencsére már apad a patak, de óvintézkedésként 200 farab homokzsákot megmertünk, illetve most még az utómunkálatok folynak, azaz a mellékutakat tisztítjuk meg a lehordott hordaléktól. Az árkokat, átereszeket megtisztítottuk az iszaptól” – számolt be a településvezető.

Pest megyében is kiöntéssel fenyeget több kisebb patak. A katasztrófavédelem az érintett települések közelében homokzsákokat helyezett készenlétbe a védekezéshez. Csobánkán a Dera-patak, Budaörsön a Hosszúrét-patak, Biatorbágyon a Füzes-patak, Sóskúton pedig a Benta-patak vízszintje emelkedett meg olyan mértékben, hogy lakóházakat veszélyeztet a víz.

További esőzés várható

Az esőzés várhatóan folytatódik. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész országban felhőszakadásra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Tizennégy megyében elsőfokú, négy – Bács-kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest – megyében, illetve Budapesten másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken rövid idő alatt 50 milliméternél is több csapadék hullhat. A zivatarokat sok helyen viharos szél is kísérheti.

A vonatközlekedés is akadozik

A vasúti közlekedésben is gondot okoz a nagy mennyiségű csapadék Zalában. Több vonalon fa dőlt a sínekre, alámosta a víz a töltést, a rédicsi vonalon csak a jövő hétre ígérik a helyreállítást.

– A Budapest–Székesfehérvár–Gyékényes-vasútvonalon az eső és a kidőlt fák késéseket okoznak. Helyreállították a felsővezeték-rendszert, így ezen a szakaszon már nem kell pótlóbuszokra átszállni. Ugyanezen vasútvonal Murakeresztúr és Őrtilos közötti szakaszán pedig fakidőlések miatt zárlat keletkezett a felsővezetékrendszerben, itt még pótlóbuszok járnak. Várhatóan délelőtt már megindulhat a közlekedés dízelvontatással, ez nagyobb késéseket nem fog okozni, körülbelül 5-10 perccel hosszabbodik a menetidő. A délutáni vonatok már Zalaegerszeg és Csömödér között közlekedhetnek. Viszont Csömödér és Lenti között mintegy 70 méter hosszan elmosta a pályát a belvíz, ezért pótlóbuszok szállítják az utasokat egészen Rédicsig – közölte Peiper Károly, a Mávinform ügyeletese.

Muravidéket is elöntötte a víz

Sáros ár öntötte el a szlovéniai Muravidék településeit is a péntek éjszakai esőzések után. Fehér Ilona, a Muravidéki Magyar Rádió munkatársa a Hír TV-nek elmondta: Dobronakon a legrosszabb a helyzet, a falu egy részét elöntötte a víz. A muravidéki magyarság központi településén, Lendván megáradt a patak, és számos pincehelyiségbe és üzletbe befolyt a víz. Személyi sérülésről nem érkezett hír. Pártosfalván egy 88 éves nénit kellett kimenekíteni a házából.

– Hodostól Pincéig minden faluban problémák vannak, minden faluban áradás van. Dobronakon a legszörnyűbb a helyzet. Ott a falunak egy jó részét elöntötte a víz. Pártosfalván egy 88 éves nénit kellett kimenteni. Lendván az éjjel patakban folyt végig a víz a főutcán. Elöntötte a könyvtárat, a könyvtár pincéjét, illetve jó néhány házat, pincehelyiségeket és egy üzletet. Annyira normalizálódott a helyzet, hogy Dobronakon kívül most már mindenhol lehet rendesen közlekedni. Most már annyira apadt, hogy az utakat le tudták tisztítani – közölte Fehér Ilona, a Muravidéki Magyar Rádió munkatársa.

Pénteken a Péterfy Sándor Utcai Kórház és Rendelőintézet pincéjébe is betört a víz. Bővebben>>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!