2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje 03:00

Több kerületben is lázad az MSZP

,

2014. augusztus 7., csütörtök 16:52, frissítve: péntek 07:02

Felrúghatják a kerületi MSZP-szervezetek a baloldal fővárosi megállapodását. A Belvárosban és Kőbányán is saját jelöltet indítanának a helyi szocialisták, pedig a budapesti pártvezetés nem erről állapodott meg a szövetségesekkel.

Nem nyugodnak bele a szocialisták az ultimátumba, több kerületben is felrúghatják a koordinált indulásról szerdán bejelentett megállapodást. A Hír TV információi szerint a budapesti párttanácsban három kerület a megállapodás ellen szavazott, nyolc pedig tartózkodott. Az ötödik kerületi Steiner Pál már szerdán jelezte, hogy ő biztosan elindul a polgármesteri posztért annak ellenére, hogy a budapesti vezetés arról állapodott meg a többi párttal, hogy a belvárosban az együtt–PM-es Juhász Péter indul. Az Együtt–PM Szövetség politikusának jelöltsége ellen a Fidelitas is tiltakozott.

Juhász Pétert ábrázoló molinóval tiltakoznak a Fidelitas aktivistái a fű legalizációjáért küzdő politikus ellen. Az Együtt–PM ugyanis a Kendermag Egyesület egykori szóvivőjét indítja Belváros-Lipótváros polgármesteri székéért a jelenlegi alpolgármesterrel, a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péterrel szemben.

„Olyan embert kellene keresni, aki nem büntetett előéletű” – mondta Böröcz László. A Fidesz ifjúsági szervezetének alelnöke emlékeztetett arra, hogy Juhászt korábban kábítószer-csempészésért és -termesztésért is jogerősen elítélték. Böröcz szerint a baloldali pártok megállapodását kritizáló, szintén ötödik kerületi Steiner Pál is alkalmasabb jelölt lenne az együtt–PM-es politikusnál. „Juhász Péter az elmúlt időszak alaptalan vádjaival, rágalmazásaival csupán a saját múltjáról próbálta meg elterelni a figyelmet. Ezzel a kordonnal, amelyet ma idehoztunk, jelezni szeretnénk, hogy a belvárosiak nem kérnek Juhász Péterből, nem kérnek egy olyan emberből, akiről egy másodfokú eljárás során a bíróság kimondta, hogy fokozottan veszélyes a társadalomra” – közölte Böröcz László.

Juhász Péter Magyarország élőben című műsorunkban kitérő választ adott a drogliberalizációt firtató kérdésünkre.

– Korábban a könnyű drogok fogyasztására nyilvánosan buzdított. Ezek azért nem vitatható érvek, nem?
– Igen, de az egyrészt már most is vitatható, hogy én bárkit buzdítottam bármikor erre. Én a jogaiért álltam ki azoknak a fogyasztóknak, akiknek a jogaiért ma is kiállok. Ma politikusként, akkor civilként álltam ki.

Bár a baloldali pártok megegyezése szerint Belváros-Lipótvárosban közösen indulnának, a kerületet 2002 és 2006 között irányító szocialista Steiner Pál korábban már jelezte, hogy biztosan elindul a polgármesteri posztért. Steiner szerint a párt alapszabálya alapján a fővárosi MSZP nem szólhat bele, hogy a kerületek kit indítanak, helyben kell dönteni róla. „Ha a küldöttértekezlet olyan döntést fogad el a párttanács javaslata alapján, amely az ötödik kerületi helyi szervezetnek hátrányos, pontosabban nem biztosítja az MSZP-s jelenlétet a kerületi képviselő-testületben, amely a rendszerváltás óta töretlenül megvolt, akkor mi ezt a részét a határozatnak nem fogjuk végrehajtani – mondta Steiner Pál.

Az MSZP új elnöke nem vesz részt a kialakult konfliktus feloldásában, Tóbiás József nyaral. A szocialisták péntekre hívták össze a küldöttértekezletüket.

Horváth befejezte a lázítást, és kész visszalépni

A baloldali belharc vesztese, Horváth Csaba Facebook-oldalán jelentette be, hogy kiszáll a versenyből, és támogatni fogja a közös főpolgármester jelöltet, Falus Ferencet. Az MSZP korábbi jelöltje az Index információi szerint tegnap még az egyik budai kerületben próbálta meggyőzni a párt szimpatizánsait arról, hogy vegyék semmibe a hárompárti megállapodást.

„Nyugodtan nevezhetjük akár diktátumnak is” – ezt mondta a Hír TV stúdiójában a koordinált budapesti indulásról az MSZP fővárosi képviselője. Havas Szófia szerint az egykor a pártból kivált politikusok irreális feltételeket szabnak egykori anyapártjuknak. „Ezek az emberek mind valamikor a Magyar Szocialista Pártban politizáltak, ilyen-olyan okok miatt átmentek egy másik pártba, de azért egyikük mögött sincs olyan fantasztikus teljesítmény, amelyre azt mondanánk, hogy mindenképpen őket kell támogatni” – fogalmazott Havas Szófia.

Az MSZP-sek sokallják azt is, hogy a hátországuknak tekinthető Agyalföldön a DK és az Együtt–PM Szövetség 3-3 egyéni képviselőt indíthat. A tizenharmadik kerület egyik erős embere, Szanyi Tibor szerint bármi megtörténhet a budapesti küldöttgyűlésen.

– Mit szól ahhoz, hogy a 13. kerületben a Demokratikus Koalíció és az Együtt–PM a budapesti megállapodásban viszonylag erőteljes képviseletet tud magának biztosítani, gyakorlatilag az MSZP rovására?
– Ne korlátozzuk a Teremtő akaratát, és várjuk meg a holnapi budapesti küldöttgyűlést!
– Tehát akkor elképzelhető, hogy ez a megállapodás még formálódik? Ugye az Együtt–PM és a DK azt mondta, hogy ez gyakorlatilag már végleges.
– Önök nagyon edzettek! Orbán Viktor mondta, hogy minden elképzelhető – mondta a Hír TV-nek az MSZP EP-képviselője.

Vélhetően a kőbányai MSZP sem tartja be a baloldali megállapodást. Somlyódy Csaba Facebook-oldalán azt írta: továbbra is ő a szocialisták polgármesterjelöltje. „Kötöttünk egy megállapodást, három párt, Budapesten.” A Demokratikus Koalíció országos tanácsának elnöke kitért a kérdés elől, hogy hajlandók-e visszaléptetni a szocialisták javára Gy. Németh Erzsébetet a tizenhetedik kerületben és Élő Norbertet a tizedik kerületben. „Ez olyan megállapodás, amely előnyös mind a három szereplőnek, és főleg előnyös a fővárosiaknak, mert lehetővé teszi azt, hogy leváltsuk Orbán Viktor helytartóját, Tarlós Istvánt, s leváltsuk a kerületi helytartókat is, és a helyükre demokratikusan választott polgármestereket állítsunk. Mi azt gondoljuk, hogy ez a megállapodás mindenki számára előnyös, és mindenki végre fogja hajtani” – fogalmazott Arató Gergely.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!