2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Vezércikk 04:00

A szenátus hétfőn kezdi a vitát a szíriai támadásról

2013. szeptember 8., vasárnap 15:00, frissítve: vasárnap 17:12

Hétfőn kezdi a vitát az amerikai törvényhozás a szíriai légicsapásról. A CIA újabb videót hozott nyilvánosságra a vegyitámadás igazolására. A Vatikánban több ezer zarándok virrasztott és imádkozott a szíriai békéért.

Látható a videó, ami Amerika szerint bizonyítja, hogy be kell avatkozni a szíriai polgárháborúba. A felvételen holttestek, magatehetetlenül rángatózó emberek látszanak. A képek közvetlenül az augusztus 21-ei damaszkuszi szarintámadás után készültek, a CIA vágott belőlük videót az amerikai törvényhozás számára, hogy a képviselők és szenátorok ez alapján döntsenek a támadásról.

A washingtoni szenátus hétfőn kezdi a vitát a támadásról. Amerika több városában voltak olyan tüntetések, amik a katonai csapást sürgetik. „A vegyi fegyverek majdnem száz éve be vannak tiltva és háború idején mindössze hárman használták, Adolf Hitler, Szaddám Huszein és Bassár el-Aszad. Ez minden amerikait, minden európait kellene hogy aggasszon” – lobbizott Franciaországban az amerikai külügyminiszter.


A franciákon kívül az európai országok többsége ellenzi a beavatkozást. Sokan a vietnámi napalm-bombázásokat, mások Irak, Afganisztán lerohanását emlegetik fel. Az amerikai beavatkozásnak mindenhol több százezer halottja volt.

„A fegyvereink egyre tökéletesebbek, a lelkiismeretünket pedig egyre inkább elnyomjuk” – reagált Ferenc pápa a lehetséges szíriai bombázásra. A katolikus egyházfő még a hét közepén hirdetett ima- és böjtnapot, körmenetet és virrasztást a szíriai békéért. A Szent Péter téren a Vatikánban több tízezren gyűltek össze. „Az erőszak erőszakot szül, nekünk pedig az ellenkező irányba, a béke felé kell elindulnunk és mások is követnek majd minket” – szónokolt az egyházfő.

Hasonló virrasztások szerte a világon voltak. A Közel-Keleten, Izraelben, Libanonban, Jordániában zsidó mecsetekben és muzulmán mecsetekben is imádkoztak. Néhány európai és észak-amerikai országban pedig a békeaktivisták tüntetéseken követelték, hogy a Nobel-békedíjas Barack Obama mégse rendelje el Szíria bombázását.

Itthon is imádkoztak

Budapesten a Szent István-bazilikában tartottak ima-istentiszteletet Szíria és az egész Közel-Kelet békéjéért. A misén felolvasták Erdő Péter bíboros üzenetét, valamint Ferenc pápa felhívását is. „Rendkívül nagy szenvedéssel és aggodalommal élem meg azt a sok konfliktust, amely jelen van világszerte, de ezekben a napokban szívemet mélyen megsebzi az, ami Szíriában történik és aggódom a kilátásban lévő drámai fejleményekért. Erőteljes felhívást intézek a békéért” – mondta Cserháti Ferenc püspök.

Civil csoportok is tüntettek a békéért

A tervezett Szíria elleni háború ellen tüntetett a bazilika előtt több, a devizahiteles tüntetésekről ismert civil csoport. Csatlakozott hozzájuk a Thürmer Gyula által vezetett Munkáspárt is, valamint több korábbi Kossuth téri tüntető. A több tucatnyi demonstrálóhoz szír állampolgárok is csatlakoztak. A szervezetek beszédeikben azt hangoztatták, hogy meg kell akadályozni az esetleges amerikai támadást, és elítélik, amiért az USA ENSZ felhatalmazás nélkül akar – a szerintük – békés ország ártatlan civil lakosságára támadni.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!