2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Több ezer világító ballonnal emlékeznek a fal lerombolására

2014. november 9., vasárnap 10:41, frissítve: vasárnap 20:14

A Kelet- és Nyugat-Németországot elválasztó fal lebontására emlékeznek ma Berlinben. A 25. évfordulón a német fővárosban egész nap megemlékezéseket tartanak. Angela Merkel a Brandenburgi kapunál tartott központi ünnepségen vesz majd részt a lengyel Szolidaritás egykori vezetőjével, Lech Walesával és Mihail Gorbacsovval együtt. A volt szovjet pártfőtitkár tegnap Berlinben arra figyelmeztetett, hogy 25 évvel a fal leomlása után a világ újabb hidegháború küszöbén áll az ukrán válság miatt.

A magasból is látszik a fal helyét jelző több ezer világító ballon Berlinben. A németek egész hétvégén a fővárost 30 éven át kettéválasztó betonkerítés lebontására emlékeznek. A megemlékezések csúcspontja ma este lesz, amikor Lech Walesa, a lengyel Szolidaritás egykori vezetője, Mihail Gorbacsov volt szovjet pártfőtitkár, illetve Angela Merkel jelenlétében a levegőbe engedik a mintegy nyolcezer ballont, jelképezve az ország 25 évvel ezelőtti újraegyesítését. A német kancellár szombaton azt mondta, csodával ért fel, hogy egyetlen lövés sem dördült el a fal lebontása előtt. „Huszonöt évvel ezelőtt, az 1989. november 9-e előtti napokban az egyre növekvő tüntetések fényében sokan sejthették, hogy a fal esetleg leomolhat. Azt senki nem gondolta, hogy ez akkor már csak órák kérdése volt” – fogalmazott Angela Merkel.

1989. november 9-ről minden 25 évnél idősebb berlininek van egy személyes története. Angela Merkel saját bevallása szerint épp szaunázott azon az estén. Sok berlinihez hasonlóan ő sem sejtette, hogy néhány órával az utazási korlátozások feloldása után Nyugat-Berlinben sétálhat.

A 25. évfordulóra már napokkal ezelőtt a német fővárosba látogatott a 84. évében járó Mihail Gorbacsov. A volt szovjet pártfőtitkár, aki annak idején a politikai nyitás hívének számított, szombati beszédében több kelet-közép-európai politikusokhoz hasonlón az Oroszország elleni nyugati szankciók visszavonását sürgette és arra figyelmeztetett, hogy a világ egy új hidegháború küszöbén áll az ukrán válság miatt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!