2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Telefonált a vezető, amikor kisiklott a vonat

,

2013. július 30., kedd 19:35, frissítve: csütörtök 16:06

Telefonált és térképet nézegetett vezetés közben a spanyol mozdonyvezető, aki miatt kisiklott egy vonat a múlt héten Santiago de Compostelában. Ez a szerelvény fekete dobozából derült ki. 153 kilométer per órás sebességgel hajtott bele egy éles kanyarba, 79-en haltak meg.

Sárga bőröndben vitték a bíróságra a fekete dobozt a spanyolországi Santiago de Compostelában. Az adatrögzítőből derült ki, hogy a vonatbaleset pillanatában a mozdonyvezető éppen telefonon beszélt a vasúttársaság egyik alkalmazottjával. A kisiklás előtt hívták fel, hogy közöljék vele, milyen úton kell a célállomásra érkeznie. A nyomozók szerint a férfi eközben térképet, vagy valamilyen papírt nézegethetett.

 

A szuperexpressz a tragédia helyszínét megelőző kilométereken 192 kilométer per órás sebességgel száguldott, majd a vezető lassított, így a kisiklás pillanatában 153 kilométer/óra volt a sebessége. A meghallgatás alatt a mozdonyvezető elismerte, hogy a baleset pillanatában figyelmetlen volt, és nem fékezett időben. Ennek okát azonban nem tudta megmagyarázni.

Hasonló képet fest a történésekről egy szemtanú nyilatkozata, aki közvetlenül a baleset után támogatta a mozdonyvezetőt: „Azt mondta, hogy begyorsult, aztán megpróbált lelassítani nyolcvanra, de nem tudott. Azt mondta, kicsit gyorsan ment” – fogalmazott Evaristo Iglesias Casanova szemtanú.

A balesetben 79 ember halt meg, hetven embert pedig továbbra is kórházban ápolnak. A mozdonyvezetőt gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával állíthatják bíróság elé, hivatalosan azonban még nem emeltek vádat ellene.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!