2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Tartják magukat a tűzszünethez

,

2014. augusztus 27., szerda 14:46, frissítve: csütörtök 08:04

Egyelőre egyik fél sem szegte meg a kedd este létrejött határozatlan idejű izraeli–palesztin tűzszünetet. Az egyiptomi közvetítéssel megkötött egyezség értelmében Izrael lazít a Gázai övezet blokádján és beengedi a segélyszállítmányokat, valamint az újjáépítéshez szükséges anyagokat a palesztin területekre.

Ciszjordániában zászlóval, Gázában fegyverrel a kézben ünnepelték a palesztinok az Izraellel kötött hosszú távú tűzszüneti megállapodást. A Hamász uralta övezetet 2007 óta tartja blokád alatt a zsidó állam, amely az egyezség értelmében lazít az ostromzáron: a jövőben beengedi a területre a segélyszállítmányokat és az újjáépítéshez szükséges anyagokat.

Az alku részeként újranyílik az egy éve lezárt rafahi határátkelő, a Gáza és Egyiptom közötti kaput a palesztin hatóság emberei ellenőrzik majd. A Hamász legvitatottabb követelése azonban nem teljesült: nem létesülhet mélyvízi kikötő a Gázai övezetben, mivel Izrael attól tart, a palesztinok fegyverszállítmányok fogadására használnák.

A zsidó állam lakossága még így is gyanakodva fogadta az egyezség hírét. „Már láttunk ilyet korábban, szerintem ez nem old meg semmit, ahogy az egész hadművelet sem. Ugyanott tartunk, mint előtte. Az a véleményem, hogy amíg ők nem akarnak békét, addig nem lesz béke" – panaszkodott egy jeruzsálemi lakos.

Az izraeli tankok pedig továbbra is a Gázai övezet határán állomásoznak, miután pár perccel a fegyvernyugvás életbe lépése előtt gránátlövedék végzett egy izraeli kibuctaggal, nem messze a palesztinok lakta területtől. A hét hetes háborúban több mint 2200 ember vesztette életét, 70 izraeli – nagyrészt katonák, és 2133 palesztin –, utóbbiak többsége civil.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!