2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Talán soha többé nem nyitnak ki a ciprusi bankok?

2013. március 20., szerda 10:08, frissítve: csütörtök 08:03

Mentőcsomag nélkül talán sosem nyithatnak ki a ciprusi bankok – a német pénzügyminiszter szerint. A ciprusi parlament kedden elutasította a hitelezők által javasolt bankbetétadót. Ha nem lesz megállapodás a mentőcsomagról, Ciprus csődhelyzetbe kerülhet.

A német pénzügyminiszter arra figyelmeztette Ciprust, hogy az ottani bankok talán soha többé nem nyitnak ki, ha az ország elutasítja a nemzetközi mentőcsomagot. Wolfgang Schäuble szerint a szigetország pénzintézetei külső segítség nélkül hamarosan csődbe mennek. A miniszter azután szólalt meg, hogy a nicosiai parlament elutasította a hitelcsomag feltételeit, amelyek előírták volna a bankbetétek részleges államosítását. Az európai tőzsdék emelkedéssel nyitottak reggel. Ha nem állapodnak meg a mentőcsomagról, Ciprus csődbe mehet, és így az eurozónát is kénytelen lesz elhagyni.

Tapssal, majd utcai ünnepléssel fogadta a tömeg Nicosiában a parlament kedd éjszakai döntését. A képviselők közül senki sem szavazta meg az Európai Unió javaslatát, amely a nemzetközi hitelért cserébe egyszeri illetéket vetett volna ki a bankbetétekre.

„Ciprus az ellenállás példája lesz Görögország, Spanyolország és Olaszország számára is. Mi sokan vagyunk, ők pedig kevesen, ezért nem dönthetnek a jövőnkről. A döntéssel megvédtük a méltóságunkat” – mondta egy szociális munkás.

A nemzetközi befektetők a hét elején még amiatt aggódtak, hogy Brüsszel javaslata aláássa a kapitalizmus egyik alappillérét, a magántulajdonhoz való jogot. A parlamenti szavazás azonban újabb bizonytalanságot teremtett, a ciprusi bankrendszer ugyanis a csőd szélén áll.

„Ez a lehető legrosszabb forgatókönyv, hiszen a piacokat totális bizonytalanságban tartják. Azt hiszem, ez még nem az utolsó szó ebben az ügyben, és az egyik változat az, hogy Ciprus valóban csődbe megy” – fogalmazott Carsten Brzeski banki elemző.

Ebben az esetben a szigetország az eurozónát is kénytelen lenne elhagyni. Az eurozóna vezetője szerint továbbra is fenntartják a Ciprusnak tett ajánlatukat.

Egymillió eurónyi készpénzt küldenek a brit katonáknak

Közben a Bloomberg hírügynökség szerint a brit légierő 1 millió eurónyi készpénzt szállít egy repülőgépen a Cipruson állomásozó katonáknak. Az összeg vészhelyzetre szól, amiből hitelt kaphatnak a katonák és családtagjaik abban az esetben, ha a készpénzautomaták és a bankkártyák működése leállna.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!