2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Szócska: Nincs összefüggés a koraszülött-halálozások között

,

2013. augusztus 13., kedd 19:00, frissítve: szerda 19:14

Az eddigi vizsgálatok szerint nincs összefüggés a miskolci koraszülött-halálozások között. Múlt héten rövid idő alatt 8 csecsemő halt meg a megyei kórházban. Az egészségügyi államtitkár nem zárja ki, hogy fertőzés történt, de azt sem, hogy a koraszülöttosztályon nemrég befejeződött felújításnak lehet szerepe a történtekben. Egyelőre csak annyi biztos, hogy az utolsó koraszülött halálát nem járvány, illetve fertőzés okozta. Az ügyben a kormányfő rendelt el tegnap délután rendkívüli vizsgálatot, eredmény körülbelül két hét múlva várható. A tragédiák miatt nyomozás is indult.

Kedden délelőtt is fertőtlenítettek a szakemberek a miskolci kórházban. Az intézmény koraszülöttosztályán pedig folyamatosan zárva van az ajtó. Itt halt meg a múlt héten 5 nap alatt 8 csecsemő. Egyelőre annyit tudni, hogy a kórház a harmadik haláleset után jelzett az ÁNTSZ-nek, és a betegeket elkülönítették. Mivel ezután újabb csecsemők haltak meg, a miniszterelnök rendkívüli vizsgálatot rendelt el.

„Az esetleges fertőzés kizárása folyamatban van, többszörösen ismételt, minden mintavételre kiterjedő vizsgálattal, laboratóriumi vizsgálattal zajlik, igazságügyi patológiai vizsgálat lesz azoknál a csecsemőknél, ahol ez eddig nem történt meg” – közölte Szócska Miklós.

Négy babánál már tudják, hogy mi okozta a halálukat, de ezt egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Az első vizsgálatok nem mutattak összefüggést a halálesetek között. „Volt közöttük egészen apró picur, és volt olyan, akinek már több hete az életéért küzdöttek, tehát változatos képet látunk. Amit eddig találtunk, az nem mutat semmilyen összefüggést az esetek között” – tette hozzá az egészségügyi államtitkár.

Azt még vizsgálják, hogy az elhunyt csecsemők egy kórteremben voltak-e, érintkezhettek-e a dolgozók vagy a szülők által egymással, kik ápolták és mely orvosok kezelték őket. Az államtitkár azt sem zárta ki, hogy a koraszülöttosztályon nemrég lezajlott több száz milliós felújításnak is szerepe lehetett a halálozásokban.


Közben az elhunyt gyermekek szülei is megszólaltak az interneten. Egy édesanya arról írt, hogy kislánya egyik nap még jól volt, lélegeztetésre sem volt már szüksége. Másnapra pedig hirtelen rosszul lett, és pár óra múlva meghalt. Egy apa azt írja, volt, hogy az osztályon a meleg miatt tartották nyitva gyermeke inkubátorát, holott elvileg az eszköz hőszabályzója miatt erre nem lett volna szükség. A kórház főigazgatóját a vizsgálat idejére felfüggesztették. Az országos rendőrfőkapitány pedig nyomozást rendelt el foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. „A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságra két ügyben érkezett büntetőfeljelentés, a mai nap reggelén a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hatáskörébe vontam az ügyet és a mai naptól a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja a nyomozást” – nyilatkozta Papp Károly országos rendőrfőkapitány.

Az osztályt nem zárták le. A helyettes tisztifőorvos szerint a jelenleg ápolt 34 koraszülött csecsemő biztonságban van. „A kórház önmagában már átrendezte a belső helyiségeit, tudta biztosítani az inkubátorokban elhelyezett csecsemőknek vagy újszülötteknek az elhelyezését, magyarán járványügyi szempontból ezt a folyamatot megszakította és biztosította, hogy ezek a picik szeparáltak legyenek és ne legyenek kockázatos környezetben” – mondta Kovács Attila.

Évente ezer koraszülöttet gondoznak az intézményben, közülük 30-an halnak meg. Idén eddig 34 haláleset történt. A vizsgálatnak várhatóan két héten belül lesz eredménye.

Szócska Miklós sajtótájékoztatója:

 

A terhesgondozásra is kiterjedő vizsgálat indul

A kórházon kívül a térségben széles körű szakmai vizsgálat is indul, amely kiterjed a terhesgondozásra és a csecsemőgondozásra. A városban ugyanis nagyon magas a koraszülések aránya – 11 százalék. Az egészségügyi államtitkár a Hír TV Magyarország élőben című műsorában megismételte, hogy a halálesetek miatt extra intézkedéseket léptettek életbe, amivel megelőzték az esetleges újabb tragédiákat.

„Az első és legfontosabb ilyen esetben, hogy megelőzzük a további előfordulást, és úgy látjuk, hogy az életbe léptetett extra intézkedések, a megelőző intézkedések jól működnek, és nem volt szükséges az osztály bezárása. Értelemszerűen meg kell találni az okot, ha valami emberhez köthető ok van, akkor értelemszerűen a felelőst is meg kell találni, legelső sorban arra koncentrálunk, hogy megelőzzük azt, hogy folytatódjék ez a halmozódás a halálesetekben” – mondta Szócska Miklós.

Az egészségügyi államtitkárral készült teljes beszélgetésért ide kattintson.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!