2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Szíria: diplomáciai megoldást sürgetett az ENSZ-főtitkár

2013. szeptember 6., péntek 08:49, frissítve: péntek 21:29

Diplomáciai megoldást sürgetett a szíriai válságra az ENSZ-főtitkár a G20-as csoporthoz tartozó országok szentpétervári találkozóján. A világszervezet vezetője szerint semmiféle külső katonai beavatkozás nem lehetséges a Biztonsági Tanács (BT) felhatalmazása nélkül. Az ENSZ-főtitkár véleménye megegyezik az orosz állásponttal, teljesen ellentétes viszont az amerikai tervekkel.

Az amerikai elnök egyedül érkezett a szentpétervári cári palotába, ahol a G20-as csúcstalálkozó díszvacsoráját tartották. Az orosz elnök javaslatára itt beszélték meg a szíriai helyzettel kapcsolatos kérdéseket.

– Délután gazdasági témákról tárgyaltunk – vetette oda az újságíróknak az amerikai elnök, aki a vacsorára várakozó tömegben már gyorsan talált beszélgetőtársakra: először ENSZ-főtitkárral váltott néhány szót. Ban Ki Mun ellenez bármiféle katonai beavatkozást a Biztonsági Tanács jóváhagyása nélkül, ami nem egyezik az amerikai elnök álláspontjával. A vacsora előtt Barack Obama a szíriai helyzetről váltott néhány szót szövetségeseivel: a brit miniszterelnökkel, a német kancellárral és a francia elnökkel.

„Azt hiszem, hogy válaszra vár az a közös álláspontunk, hogy a vegyi fegyverek szíriai bevetése nemcsak tragédia, hanem a nemzetközi törvények megszegése is” – mondta Obama.


Korábban azt tervezték, hogy a szentpétervári találkozó után Moszkvában orosz–amerikai csúcstalálkozót tartanak, ám ezt azt követően Barack Obama lemondta, hogy Oroszország befogadta az amerikai lehallgatási botrányt kirobbantó Edward Snowdent. Putyin a szentpétervári találkozó előtt hazudozással vádolta meg John Kerry amerikai külügyminisztert, szóvivője azonban a G20-as csúcson már óvatosabban válaszolt arra a kérdésre, hogy a moszkvai álláspont szerint az amerikaiak esetleg meghamisították a bizonyítékokat. „Ezt nem mondtam. Azt mondtam, hogy mindannyiunknak meggyőző és hiteles bizonyítékokra van szükségünk” – mondta Dmitrij Peskov.

A nyugati elutasítások után a szentpétervári csúcson Vlagyimir Putyin kínai, brazil és argentin kollégájával folytatott kétoldalú eszmecserét. Az orosz elnöki szóvivő szerint Putyin a nyugati vezetők közül David Cameron brit miniszterelnökkel találkozott, és neki fejtette ki azt az orosz álláspontot, amely szerint csak az ENSZ BT jogosult erő használatáról dönteni, ami lényegében megegyezik az ENSZ-főtitkár véleményével.

Ötvenszeres szarintartalma volt a rakétáknak?

A szokásos szarintöltet ötvenszeresét tartalmazták azok a rakéták, amelyeket augusztus 21-én vetettek be Damaszkusz környékén – állítja a The New York Times egy friss fegyverszakértői tanulmányra hivatkozva. A becsapódott vegyi fegyverekről készített helyszíni fotókra, videofelvételekre és szemtanúk vallomására támaszkodó tanulmány ezzel magyarázza, hogy miért volt szokatlanul sok áldozata a támadásnak. Az amerikai kormány által közzétett adatok szerint a vegyi támadásban 1429 ember – köztük 426 gyerek – vesztette életét.

Rasmussen: Határozottan kell fellépni

A NATO főtitkára szerint a nemzetközi közösségnek határozottan fel kell lépnie a szíriai vegyifegyver-használattal szemben. Anders Fogh Rasmussen erről a katonai szervezet védelmi minisztereinek litvániai találkozóján beszélt. Rasmussen szerint a nemzetközi közösségnek kötelessége a mérges gázok használatának betiltására vonatkozó határozatok betartatása. A főtitkárnak az a véleménye, hogy ezért egységes nemzetközi álláspontra és határozott nemzetközi fellépésre van szükség a mérges gázokat bevető szíriai kormánnyal szemben.

EU: biztos, hogy vegyifegyvert vetettek be

Az Európai Uniónak nincs kétsége afelől, hogy vegyifegyvereket vetettek be a szíriai polgárháborúban. Ezt Catherine Ashton, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője jelentette ki Vilniusban, az uniós külügyminiszterek tanácskozásán. A nagyrészt Szíriáról szóló kétnapos egyeztetésen felszólal majd John Kerry amerikai külügyminiszter is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!