2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Szigorított reptéri ellenőrzés a terrorszervezet miatt

2014. július 3., csütörtök 11:20, frissítve: péntek 15:32

Szigorítják az ellenőrzést az amerikai és brit reptereken a szunnita terrorszervezet megerősödése miatt. Irakban folytatódtak a harcok, már azok a siíta fegyveresek is összecsaptak a szeparatistákkal, akik korábban az Egyesült Államok haderejével küzdöttek. Egy amerikai tinédzsert közben lekapcsoltak a hatóságok, mert Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon a terroristákhoz.

Bevetésen egy síita milícia tagjai a bagdadi repülőtértől 25 kilométerre. Az egység korábban az amerikai hadsereg ellen harcolt, most viszont már a szunnita szeparatisták ellen védik az iraki fővárost. Eddig Szíriában harcoltak, de most visszatértek, hogy felvegyék a harcot az Iraki és Levantai Iszlám Állam nevű szervezettel.

Az iraki légierő közben a terroristák főhadiszállásait bombázta.

– A légierő és a légvédelmi egységek 121 támadást hajtottak végre az elmúlt 24 órában, különböző területeken kijelölt célpontok ellen. Minőségi találatokat értünk el Sherqatban, Tikrit központjában, Udhaimban és északon is – jelentette ki Kászim Atta katonai szóvivő.

A harc Irakon kívüli is folytatódik. Az Egyesült Államokban közben őrizetbe vettek egy fiatal amerikai nőt, aki a hatóságok gyanúja szerint együtt akart működni a szunnita fegyveresekkel. Egy katonai gyakorlaton szerzett tapasztalatait akart átadni a dzsihadistáknak. Végül a reptéren fogták el, mikor épp egy török járatra akart felszállni. Komolyabb gondot okozhat az amerikai hatóságoknak a terroristák beutazása.

– Nagyon meg kellene szűrni, hogy kit engednek be az EU-s országok vagy az Egyesült Államok, tehát akik egy background checkkel be akarnak vándorolni vagy vízumot kapnak, szerintem meg kellene mindenképpen erősíteni a reptéren a biztonsági előírásokat és az átvizsgálásokat, mert tényleg előfordulhat, hogy nagyon sok, már Irakban és Szíriában harcedzett terrorista kerülhet be az unióba vagy az Egyesült Államokba – mondta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.


Éppen erről döntöttek Washingtonban. Az USA fokozni fogja a biztonsági intézkedéseket olyan külföldi repülőtereken, amelyekről közvetlen járatok indulnak az Egyesült Államokba.

– Az al-Kaida az Arab-félszigeten hosszú idő óta keresi a légi biztonsági réseket. Pontosabban keresi a lehetőséget, hogy olyan bombákat gyártson nem fém összetevőkből, amelyek keresztüljuthatnak a detektorokon, de megpróbáltak bombákat rejteni emberi testrésekbe, ahol az új gépekkel nem könnyen lehet rájuk bukkanni – közölte a Rand Corporation igazgatója, Seth Jones.

Szigorít a reptereken a brit kormány is, ugyanakkor a Nagy-Britanniában érvényben lévő általános terrorkészültségi szint nem változik.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!