2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Székely a jog alá szorultak segítését tűzte ki célul

2013. szeptember 16., hétfő 12:18, frissítve: hétfő 21:56

A kormánypártok mellett az MSZP is támogatta a parlament szakbizottságaiban Székely László megválasztását az alapvető jogok biztosává. Az új ombudsmanról délután szavaz a parlament, megválasztásához kétharmados többség kell.

Székely László harminc éve, a diploma megszerzése óta tanít az ELTE polgári jogi tanszékén, 1992-ben lett a Fidesz környezetvédelmi kabinetjének jogi szakértője. Az első Orbán-kormány idején dunai kormánybiztosként felelt a Hágai Nemzetközi Bíróságnak a bős–nagymarosi vízlépcső ügyében hozott ítéletének végrehajtásáért. A második Orbán-kormány idején pedig az új polgári törvénykönyv kidolgozását felügyelte miniszteri biztosként.

Az alkotmányügyi bizottság szocialista tagját, Bárándy Gergelyt Székely László emlékeztette, hogy szocialista kormánytól is kapott megbízást. „1994 és '99 között én a kormány képviseletében a Matáv felügyelőbizottságában ültem, ebben az időben a miniszterelnököt Horn Gyulának hívták. 2003 és 2006 között pedig a polgári törvénykönyv kidolgozásán dolgoztam az Igazságügyi Minisztérium megbízásából. Ha engem egy kormány megbízott valamivel, akkor én azt megfontoltam, hogy vagy elvállaltam, vagy nem vállaltam el. Tehát körülbelül ennyi az én Fidesz-kötődésem” – közölte Székely László.


Az emberi jogi bizottságban a fideszes Wittner Mária arra volt kíváncsi, hogy az alapvető jogok biztosa miként tud hozzájárulni a közélet megtisztításához. „2015 január elsejével kell nekünk azt biztosítani a hivatalban, hogy ezeknek a bejelentéseknek az anonimitása teljes legyen, nyilván az a cél, hogy ne hogy retorzió érje azokat, akik ilyen bejelentéseket tesznek. Ennek a rendszernek a kiépítse pénz, paripa, fegyver” – fogalmazott Székely László.

A jelenlegi ombudsman, Szabó Máté hatéves mandátuma szeptember 24-én jár le.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!