2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Szavazati jogunk megvonásával járó eljárást akar az EP jelentéstevője

2013. május 7., kedd 12:16, frissítve: kedd 22:02

Magyarország szavazati jogának megvonásával járó eljárást javasol az EP jelentéstevője. A Fidesz szerint ez a jövő évi európai parlamenti választási kampány baloldali nyitánya.

Magyarországi szavazati jogának megvonásával járó eljárást javasol az Európai Parlament jelentéstevője a magyar alaptörvény negyedik módosítása miatt. A zöldpárti politikus szerint fennáll a kockázata annak, hogy Magyarország súlyosan megsérti a Európai Unió lisszaboni szerződésben lefektetett értékeit. A portugál Rui Tavares attól tenné függővé a szerződés 7. cikkelye alapján a lépés megindítását, hogy a magyar kormány megfelelően teljesíti-e majd a jelentésben megfogalmazott ajánlásokat. A dokumentumot ma tárgyalja az illetékes EP-bizottság, de csak később szavazna róla. A jelentést az Európai Parlament plenáris ülésének is el kell fogadnia.



Gyarmatosítási kísérlet

Magyarország alkotmányos gyarmatosítási kísérletének nevezte a Tavares-jelentést a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja. Közleményükben azt írják, a dokumentum az unió alapvető elveivel szembenálló balliberális politikai ultimátum, lényegében a jövő évi európai parlamenti választási kampány baloldali nyitánya.

A néppárti képviselőcsoport elutasítja a Magyarországgal szemben alkalmazott kettős mércét, és felszólítja a magyar szocialista EP-képviselőket és a parlamenti MSZP-frakciót is, hogy ne támogassák a jelentést.

Gál Kinga, az Európai Néppárt képviselője kifejtette: ez a jelentés gyakorlatilag semmibe veszi Magyarország szabadon választott parlamentjének és szabadon választott kormányának az illetőségét. „Ilyen szempontból is teljesen elfogadhatatlannak tartom” - fogalmazott.

Alaptalanok a bírálatok

Teljesen alaptalan a magyar alaptörvény legtöbb bírálata – ezt már egy német alkotmányjogász mondta a köztévé esti műsorának. Rupert Scholz szerint az alkotmány garantálja a stabil demokráciát, a tiszta jogállamot, sőt, az egykori keleti blokk államaiban példaértékű. A kereszténydemokrata politikusként dolgozó szakember szerint ezt egyesek nem látják, nem akarják látni, vagy elhallgatják. Hangsúlyozta: az alaptörvény és negyedik módosítása is teljes mértékben megfelel minden európai alkotmányos értéknek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!