2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Szankcionálják a bankokat, ha áthárítják a költségeiket

2013. november 12., kedd 12:15, frissítve: szerda 09:02

Nem háríthatják át a bankok az ügyfelekre az ingyenes készpénzfelvétel költségeit – jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

A hétfőn elfogadott jogszabály fogyasztói jogként definiálja az ingyenes készpénzfelvételt. Erre februártól havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forint értékben lesz lehetőségük az ügyfeleknek. Egy állampolgár csak egy bankszámlánál élhet ezzel a joggal. Az ügyfeleknek decembertől személyesen a bankfiókokban vagy az internetbankon keresztül kell jelezniük, hogy melyik számlájukon veszik igénybe az ingyenes készpénzfelvételt. Erre azoknak is van lehetőségük, akiknek számlája negatívba fordult, mert folyószámlahitellel rendelkeznek.

"Az elmúlt egy esztendőben az illendő mértékhez képest túlságosan is megemelték, főleg a legalacsonyabb keresetű emberek számára, mondjuk a számlavezetéssel és egyéb költségekkel kapcsolatos díjakat, ezért az ingyenes készpénzfelvételt definiáljuk jogként, mert azt gondolom, hogy ezt nekik kellett volna biztosítani a szerződéseken belül. Azt pedig, hogy ha bármiféle más költséget próbálnak érvényesíteni, nagyon szigorúan ellenőrizni fogjuk, a törvény ugyanis kimondja ennek tilalmát, és most már lehetővé teszi a szankcionálását. Ha mondjuk a bank számlavezetési díjat akar emelni az ingyenes készpénzfelvétel miatt, annak számára súlyos következményei lesznek” – mondta Rogán Antal.

„Olyan, mintha társadalmi munka után adót szedne az állam”

A bankszövetség szerint 100 milliárd forintba kerül a társadalomnak az ingyenes készpénzfelvétel – erről a Kossuth Rádió reggeli műsorában beszélt a szervezet főtitkára. Kovács Levente hozzátette: a bankoknak 42 milliárd forintnyi tranzakciós illetéket kell majd az intézkedés miatt befizetni. A főtitkár szerint az, hogy a bankoknak az ingyenes szolgáltatás után tranzakciós illetéket kell fizetniük olyan, mintha társadalmi munka után adót szedne az állam.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!