2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Szakadás vagy maradás?

2014. szeptember 15., hétfő 12:46, frissítve: hétfő 21:35

Fej fej mellett az elszakadást és a maradást támogatók Skóciában. A függetlenségről döntő csütörtöki voksolás előtti kampány utolsó napjaiban rákapcsolt a brit kormány, de a népszavazás ügyében megszólalt a hivatalosan semleges brit uralkodó is.

Összekapaszkodva gyűjtöttek erőt a kampány utolsó hetéhez a skót függetlenségpártiak. A legutóbbi felmérések egy része az elszakadást támogatókat, a másik az ellenzőket látja befutónak a csütörtöki népszavazás előtt. David Cameron brit miniszterelnök egy héten belül másodszor is Skóciába utazik, hogy személyesen kampányoljon a maradás mellett – a kormányfő szerint a skótok számára nincs visszaút, ha a távozás mellett döntenek. A skót miniszterelnök szerint ugyanakkor túlzóak a brit fenyegetések.

A brit királynő eddig következetesen tartózkodott a véleménynyilvánítástól. Vasárnap azonban elejtett egy megjegyzést a skóciai Balmoralban lévő nyári rezidenciáján, szokásos sétája közben. II. Erzsébet azt mondta: reméli, hogy a választók „nagyon gondosan mérlegelik a jövőt” a referendumon. Az uralkodói család hivatalosan semleges álláspontot foglal el a skót népszavazás ügyében, de korábban Harry herceg is arra utalt: az udvar Skócia maradását pártolná.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!