2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Snowden Oroszországban maradhat

2013. július 12., péntek 19:15, frissítve: szombat 10:06

Oroszországtól kért politikai menedékjogot Edward Snowden, az amerikai lehallgatási botrány kirobbantója. A volt CIA-alkalmazottat az Egyesült Államokban hazaárulással vádolják.

Oroszországtól kért politikai menedékjogot az amerikai hírszerzés titkos adatgyűjtésének kiszivárogtatója, Edward Snowden. Az Egyesült Államokban hazaárulással vádolt informatikus már 19 napja vesztegel a moszkvai repülőtéren. Az orosz duma alelnöke szerint Snowden megkaphatja a menedékjogot, amennyiben nem folytatja tovább az amerikai érdekek megsértését, vagyis újabb információkat nem hoz nyilvánosságra.

Emberi jogi csoportok képviselőivel, ügyvédekkel és orosz kormányzati tisztségviselőkkel akart találkozni az amerikai kiszivárogtató. Edward Snowdent szülőhazájában bíróság elé akarják állítani, ezért lassan három hete a moszkvai Seremetyjevó repülőtéren tartózkodik. Papírok hiányában továbbutazni nem tud, ezért most Oroszországtól hivatalosan is politikai menedékjogot kért.

„Snowdennek van oka hinni abban, ami a hivatalos iratokban is megfogalmazásra került, vagyis, hogy nem engedik sehova. Így a sarokba szorult, és attól az államtól kell menedéket kérnie, ahol jelenleg is van” – közölte Henri Reznik védőügyvéd.

Az orosz törvényhozás második embere szerint nem kérdés a menekültstátusz megadása, de csak feltételekkel. „Már kért menedékjogot Oroszországtól, és a válasz pozitív volt, de egy feltétellel. Abba kell hagynia az amerikai partnerünk érdekeinek megsértését, ahogy Putyin elnök is fogalmazott. Úgyhogy a labda most nála van” – fogalmazott Vjacseszlav Nikonov, az orosz parlament alelnöke.

Amerika csalódott

Az amerikaiak csalódottak, amiért Kína engedélyezte, hogy Edward Snowden elhagyhassa Hongkongot. Washington továbbra is azt kéri számon Pekingen, hogy miért nem küldték vissza a kiszivárogtatót az Egyesült Államokba, hogy ott bíróság elé állhasson.

„Csalódottak voltunk abban, ahogy Peking és Hongkong a Snowden-ügyet kezelte, ez ásta alá az erőfeszítéseinket abban, hogy a nehéz helyzetek kezeléséhez szükséges bizalmat felépítsük” – közölte William Burns amerikai külügyminiszter-helyettes.

A kínai államtanácsos szerint a hongkongi hatóságok a hatályos törvényeknek megfelelően cselekedtek, amikor elengedték Moszkvába. Snowden eddig több mint húsz országnak adta be menedékkérelmét. Venezuela és Bolívia meg is adná neki. Az informatikust hazájában hazaárulással vádolják.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!