2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Snowden menedékre lelt

2013. július 9., kedd 18:34, frissítve: szerda 13:39

Elfogadta a politikai menedéket Venezuelától az amerikai megfigyelési botrány kirobbantója. A lehallgatások miatt már Brazília is tiltakozik, az államfő az ENSZ-hez fordult.

A moszkvai külügyi bizottság elnöke írta meg először egy közösségi portálon, hogy Edward Snowden elfogadta a politikai menedéket Venezuelától. A bejegyzést azonban nem sokkal később eltávolították. Az amerikai megfigyelési botrány kirobbantója több mint két hete a moszkvai repülőtéren tartózkodik, húsz országnak adott be menedékkérelmet, ezek többségét már elutasították. A latin-amerikai ország azonban korábban közölte, hogy szívesen látják Snowdent. „Neki kell majd eldöntenie, mikor repül Venezuelába. Azt mondtuk ennek a fiatalembernek: ha egyszer üldözi ez a birodalom, jöjjön hát hozzánk” – mondta a latin-amerikai ország baloldali elnöke az Egyesült Államokra célozva.


Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség egykori munkatársát kémkedéssel vádolják, amiért nyilvánosságra hozta, hogy a titkosszolgálatok tíz éve titkos internetes adatgyűjtést végeznek. Snowden attól tart, hogy akár halálra is ítélhetik.

A botrány elérte Brazíliát is. Sajtóértesülések szerint Washington több millió magán- és vállalati e-mailekről és telefonbeszélgetésről gyűjtött adatokat. A brazil elnök magyarázatot kért az amerikaiaktól, szerinte ezzel az Egyesült Államok megsértette hazája szuverenitását. „Brazília javaslatot nyújt be az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához, amelyben kéri a szólásszabadság alapvető jogának, valamint az egyéni és magánélethez való jogok biztosítását” – közölte Dilma Rousseff.

A brazil távközlési hatóság azt vizsgálja, hogy a helyi internet- és telefonszolgáltatók érintettek-e az ügyben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!