2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

„Az ehetetlen étel csak a díszlet”

,

2015. december 21., hétfő 10:30, frissítve: kedd 16:02

64 orvos írta alá eddig azt a nyílt levelet, amelyben a 2016-ra tervezett konkrét lépésekről kérdezik az egészségügyi államtitkárt, emellett pedig a társadalom figyelmét hívják fel az ágazat problémáira. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint a kormányzat teljes elánnal dolgozik azon, hogy megoldódjanak a problémák. A Jobbik egészségügyi kerekasztal összehívását kezdeményezi.

Az „1001 orvos hálapénz nélkül” nevű Facebook-csoport nyílt levelében azt írja: a kórházi omló, penészes falak, az ehetetlen étel csak a díszlet. Az elmúlt fél évben a sorozatos botrányok, a Szent Imre kórház aneszteziológusainak csoportos felmondása arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészségügy agóniája a végpontjához közelít, a tartalékok elfogytak és itt az ideje, hogy a társadalom is segítsen abban, hogy az egészségügy problémáival a döntéshozók is érdemben foglalkozzanak. Példaként említik, hogy ha ma valakinél rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak, akkor Európában Magyarországon a legnagyobb az esélye annak, hogy abba belehal.

Emberfeletti erővel dolgoznak – így reagált a hír televízió riporterének a miniszterelnök-helyettes az egészségügyi ágazat állapotára vonatkozó kérdésére. Semjén Zsolt előzőleg a Szent István és Szent lászló kórház felújított sebészeti osztályának átadásán vett részt. A létesítményben cégek és magánemberek segítségével cserélték ki a nyílászárókat, kifestették a szobákat, valamint kicserélték a padlót és megújították a nővérpultot.

„– Ahhoz mit szól, hogy elemet kellett vinni az orvosoknak az egyik kórházba, hogy vérnyomást tudjanak mérni?
– Hát ez baj, ezen kell dolgozni, hogy minél inkább jobb legyen az ellátás.
– Rövid távon ez változhat?
– Látja, hogy dolgozunk rajta, emberfeletti erővel dolgozunk rajta.”

Egészségügyi kerekasztal összehívását kezdeményezi a Jobbik – az ellenzéki párt szerint egy egészségügyi nemzeti minimum kialakítása lenne a cél. Úgy vélik: a politikai döntéshozóknak, pártoknak, illetve az egészségügyi szakembereknek közösen kell egy új gyógyítási, illetve finanszírozási modellt kialakítani.

„Egy Jobbik kormány más fontossági sorrendet állítana fel. Természetesen nekünk is fontos a sport, nem azt mondom, hogy a sportot a 130. helyre sorolnánk, de ettől fontosabbak a kórházak. És ha nem is tudnánk rögtön a magyarhoz képest tízszeres nyugati béreket kínálni, mert demagóg módon lehetne ígérgetni – nyilván nem lenne hiteles –, de azt meg tudnánk ígérni, hogy akár az adórendszer átalakításával elérnénk egy jelentős nettó növekményt – egyébként nemcsak az egészségügyi szektorban, hanem máshol is –, de egyként az egészségügyben dolgozóknak egy többlépcsős bérfejlesztést irányoznánk elő” – mutatott rá Apáti István országgyűlési képviselő arra, hogy pártja milyen változásokat eszközölne, ha kormányra kerülne.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!