2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Rossz idő esetén bármikor lefújhatják a tűzijátékot

2014. augusztus 19., kedd 12:10, frissítve: kedd 16:10

Biztonsági intézkedéssel készül a kormány az augusztus 20-i ünnepségre. A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatalát vezető helyettes államtitkár azt mondta: idén – a korábbi évek gyakorlatával ellentétben – a rakpartokon nem kapcsolják le a közvilágítást, és több menekülési útvonalat is kijelöltek a Lánchíd környékén.

Kun Szabó István hozzátette: kihelyezett vezetési pontot telepítenek közvetlenül a tűzijáték mellett, ahol a biztonságért felelős operatív törzs félóránként kap majd jelentést a meteorológiai szolgálattól. Így a 21 órakor kezdődő tűzijátékot baj esetén néhány másodperc alatt le tudják majd állítani. Az augusztus 20-i, központi ünnepi rendezvényekre több tízezer embert várnak.

– Már a terek elfoglalásánál kollégák fognak segíteni, ki vannak jelölve a menekülési zónák. Folyamatosan tudjuk tájékoztatni a résztvevőket a műsorközlőn és az összes hangosítási eszköz segítségével, és a Petőfi rádión keresztül is tudjuk tájékoztatni a lakosságot. Felkészültünk a rendkívüli eseményekre, reméljük, nem kell ezt az eljárást alkalmaznunk – mondta Kun Szabó István.

Viharokra kell készülni

Viharokra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) augusztus 20-án. Az előrejelzések szerint szerda délutántól fordulhatnak elő Budapesten záporok, zivatarok. A meteorológusok szerint azt még nem lehet biztosan megmondani, a tűzijáték idején lesz-e vihar. Az OMSZ idén az egyik uszályra egy mobil szélmérő állomást is telepített.

– A kedd reggeli órákban van arra esély, hogy az esti időszakban, a tűzijáték idején épp egy stabilabb légköri állapot alakul ki, amikor nem valószínű, hogy lesz zápor, zivatar. De egy ilyen frontálzóna helyzetét 36 órával hamarabb nagyon nehéz megmondani, ezért ajánlom majd a nagyközönségnek is, hogy figyeljék majd a kiadott veszélyjelzéseket, riasztásokat, mert akkor a frontálzóna helyzetéről többet tudunk majd mondani – közölte Varga László, az OMSZ osztályvezetője.

Több közlekedési változás is életbe lép

A nemzeti ünnep rendezvényei miatt már ma több közlekedési változás lép életbe a fővárosban, Budapesten forgalomkorlátozásokra is kell számítani. A Lánchidat már lezárták, az autósok nem közlekedhetnek a budai felső rakparton a Margit híd és az Erzsébet híd között sem. A BKK közlése szerint a 2-es metró forgalmát holnap korlátozhatják, ebben az esetben a Batthyány téri és Kossuth téri állomáson a szerelvények csak áthaladnak. A belvárosba tartó főbb villamos-, troli- és buszjáratok, valamint a HÉV-ek és a metrók a szokásosnál sűrűbben közlekednek. Egyes dunai hidakat – a tűzijátékra látogatók számától függően – lezárhat a rendőrség.

Tűzoltók hada biztosítja a budapesti tűzijátékot. Bővebben>>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!