2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Rogán: Nincs kizárva az autóhitelesek megmentése

2015. január 16., péntek 19:00, frissítve: hétfő 09:12

Nem zárta ki az autóhitelesek megmentését a Fidesz frakcióvezetője. Rogán Antal a Hír TV-nek azt mondta, a kérdésre a bankok elszámoltatását követően vissza fognak térni. A Magyar Lízing Szövetség adatai alapján több mint 250 ezer devizaalapú jármű-finanszírozási szerződést érint a svájci frank rendkívüli erősödése. A szakemberek azt javasolják, hogy aki nem tudja kigazdálkodni a megemelkedő törlesztőrészletet, mielőbb vegye fel a kapcsolatot hitelezőjével és tárgyalja újra szerződését. Egy svájci frankért estére 325 forintot kértek.

A fővárosban 320 forintért kínáltak egy svájci frankot péntek délután. A magyar fizetőeszköz árfolyama csütörtökön kezdett el zuhanni, miután a svájci jegybank elengedte a frank árfolyamát. Bár péntekre némiképp korrigálni tudott a forint, az alpesi deviza árfolyama még így is 314 és 327 forint között ingadozott.

Az internetet kétségbeesett és felháborodott üzenetek tömkelege lepte el. Mivel az autóhitelesek kimaradtak a forintosítási törvényből és nem rögzített árfolyamon törlesztenek, sokkolta őket a forint gyengülése. Osztottak-szoroztak, és arra jutottak: átlagosan 20 százalékkal fognak emelkedni havi törlesztőrészleteik. „Nagyon ideges lettem, és azt sem tudtam, hogy hova vagy mihez kapjak. Ez megélhetési problémát fog okozni, és nemcsak nálunk, mindenkinél. Ezek a hitelek megfizethetetlenek, és ne is mondja valaki, hogy ezt meg lehet fizetni” – panaszkodott egy autóhiteles.

A Magyar Lízing Szövetség adatai alapján több mint 250 ezer devizaalapú jármű-finanszírozási szerződést érint a svájci frank rendkívüli erősödése. A szakemberek szerint az egyéni szerződésektől függ, hogy mikor és hogyan jelenik meg az ügyfelek törlesztőrészleteiben az árfolyam elmozdulása. „Alapvetően kétfajta szerződés van. Az egyik, az fixesítve van, tehát ott a havi törlesztés, az nem változik, ott a futamidő fog kitolódni. Akinek pedig a havi törlesztése változik, ott nagyjából 20 százalékkal fog megnőni a következő törlesztés vagy a következő utáni, attól függ, hogy megkapta-e már a csekket, vagy sem” – vélekedett Lévai Gábor, a Magyar Lízing Szövetség főtitkára.

A szakemberek azt tanácsolják: aki nem tudja kigazdálkodni a hirtelen megemelkedő törlesztőrészletet, mielőbb vegye fel a kapcsolatot hitelezőjével és tárgyalja újra szerződését. „Ha nem is azonnal, jövő hét elejétől vegyék fel a kapcsolatot a finanszírozójukkal azzal kapcsolatban, hogy ők mit gondolnak, hogyan tudják segíteni a finanszírozásban lévőket, hogy tudjanak teljesíteni. A legnagyobb veszteség az, hogyha egy finanszírozási bedőlési hullám jönne” – mondta Gablini Gábor, a Gépjármű-Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke.


A Fidesz frakcióvezetője nem zárta ki, hogy megmentik az autóhiteleseket is. „Meg kell várni, amíg lezárul a bankok elszámoltatásának a folyamata, és akkor lehet majd erről a kérdésről majd érdemben beszélni” – jelentette ki Rogán Antal.

Rogán Antal a Hír TV-nek azt mondta, nem kell félnie drasztikus törlesztőrészlet-emelkedéstől azoknak sem, akikre nem vonatkozik a forintosításról szóló törvény. A bankok elszámoltatásával ugyanis nagyjából ugyanannyi pénzt kapnak vissza, mint amennyivel most emelkedne a törlesztőrészletük.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!