2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Rogán árcsökkentést akar, a szövetség szerint ez elképzelhetetlen

,

2015. január 28., szerda 17:05, frissítve: csütörtök 07:40

Csökkennie kell a kenyér árának – ezt Rogán Antal mondta, miután egyeztetett a pékszövetség és az élelmiszer-feldolgozók szövetségének képviselőivel. A találkozót a Fidesz frakcióvezetője kezdeményezte.

Szerinte 11 százalékkal lett olcsóbb az üzemanyag tavaly szeptembertől, ez azonban nem jelent meg az alapvető élelmiszerek árában. Rogán Antal hozzátette: a tárgyalásokat a kereskedelmi láncokkal folytatják majd, mert ők alakítják a végső fogyasztói árakat.

2012-ben átlagosan 437 forintba került egy liter gázolaj. Nemcsak az üzemanyag ára volt csúcson abban az évben, hanem az alapvető élelmiszereké is. Soha nem kértek annyit a boltban egy kiló fehér kenyérért, mint akkor: 286 forintot. A pékszövetség elnöke három éve még egyebek közt a gázolajár emelkedésével indokolta a dráguló kenyeret.

„A kenyéráremelés egyértelműen a liszt alapanyagár emelkedése miatt és a szállítási költségek, konkrétan a gázolaj emelkedése miatt következik most be” – mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. „A gázolaj ára csak 3 százalékot tesz ki, amely egy kiló kenyér esetében 0,3 és 0,5 százalék csökkenést eredményez” – ma viszont már ezzel magyarázza Septe, miért nem olcsóbb a kenyér, miközben hónapok óta folyamatosan csökkennek az üzemanyagárak.

2006 és 2012 között 58 százalékkal emelkedett a gázolaj ára., akkor ugyanennyivel drágult a kenyér is. Amíg azonban 2013 és 2014 között 11 százalékkal lett olcsóbb a gázolaj, addig a kenyér ára csupán 5 százalékkal lett kevesebb. Septe József szerint további árcsökkenés biztosan nem lesz.

„Én azt gondolom, hogy a jelenlegi költségszerkezet nem teszi lehetővé a sütőipari termékek árának a csökkentését” – az élelmiszer-feldolgozók érdekképviselete szerint azért nem lehet árat csökkenteni, mert közben más költségek viszont emelkedtek.

„A minimálbérnek a nemrégiben bekövetkezett emelése sokkal nagyobb hatása van az élelmiszeriparban az előállítás költségére, mint adott esetben az üzemanyagárnak a 3 hónapja megkezdődött csökkenése. Nagyon fontos azt is látni, hogy a nemrég megemelt útdíj és új utak bevonása ebbe a rendszerbe szintén költségeket jelent az élelmiszer-feldolgozóknak” – mondta Szöllősi Réka, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) ügyvezetője.

A Fidesz frakcióvezetője azonban az ÉFOSZ és a pékszövetség vezetőivel folytatott megbeszélése után is kitartott az olcsóbb kenyérár mellett.

„Elhangzott az a válasz, hogy ebben nemcsak a pékeknek van szerepe, hanem a kereskedelemben dolgozó üzletláncoknak is, és még sok érvet is felsoroltak, én azonban azt gondolom, hogy nyugodtan képviselhetjük azt az álláspontot, hogy amikor emelkedik a gázolaj ára, ugyanolyan mértékben emelkedik a fehér kenyér ára, akkor értelemszerűen, ha csökken a gázolaj ára, elvárható, hogy ugyanolyan mértékben csökkenjen a fehér kenyér ára is” – mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. Azt mondta: a tárgyalásokat a kereskedőláncokkal folytatják tovább, mert ők alakítják a végső fogyasztói árakat.

A szocialisták közleményükben azt követelték, hogy az olcsóbb üzemanyag miatt csökkenjen a gáz, a villany és a távhő ára is. A Jobbik pedig a kormányt hibáztatja, hogy nem lett olcsóbb a kenyér. Volner János, a párt frakcióvezető-helyettese ezt azzal indokolta, hogy az adókulcsok emelkedtek, és további terhet jelent a vállalkozásoknak az elektronikus árukövető rendszer is. „A kormány a pékektől várja el költségeik csökkentését, és a kenyér eladási árának jelentős mérséklését, holott maga a Fidesz volt az, amelyik adóemeléseivel hozzájárult ahhoz, hogy a pékáruk jelentősen megemelkedjenek, és ilyen módon a családoknak többet kelljen a kényérért napi szinten fizetni” – mondta a frakcióvezető.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!