2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Riasztó: 120 centit emelkedett a vízszint egy nap alatt

2013. június 5., szerda 21:00, frissítve: csütörtök 08:52

Tovább árad a Duna Pozsonynál, a szlovák főváros egy részét már elöntötte a víz. A folyó vízszintje egy nap alatt 120 centiméterrel emelkedett, tetőzés csütörtök délelőttre várható, a rendkívüli helyzetet kedden rendelték el. Észak-Csehországban az egyik település külvárosát elöntötte az Elba.

Pozsonyban egy nap alatt 120 centiméterrel emelkedett a Duna vízszintje, reggelre elérte a 969 centimétert. A szlovák főváros egész területén rendkívüli helyzetet hirdettek ki. Dévényben a legkritikusabb a helyzet, az oda vezető utat még kedden elöntötte a víz, így a városrész gyakorlatilag teljesen el van zárva a főváros többi részétől – számolt be a Hír TV pozsonyi tudósítója. A szakemberek a szerdai napon a vízszint további emelkedésére számítanak. A riasztó adatok ellenére a főváros biztonságban van: harmincmillió euróból készült el tavaly az új árvízvédelmi rendszer. A bősi vízerőmű alatti szakaszon a mellékfolyók, a Vág, az Ipoly és a Garam visszaduzzasztása okozhat gondokat. Kelet-Szlovákiában emelkedik a Hernád és a Tarca folyó vízszintje is.

Elöntötte Drezdát az Elba

Elöntötte a kelet-németországi Drezda városának egyes részeit az Elba, ezért több mint hatszáz embert evakuáltak. Szintén kritikus a helyzet Észak-Csehországban, ahol több ezer embert telepítettek ki. Bajorországban és Ausztria egyes területein már apad az ár.

Félig elárasztott hajószínház, homokzsákokkal védett iskolák. Drezda egyes részeit teljesen elöntötte a medréből kilépő Elba folyó, ezért több mint hatszáz embert kellett kitelepíteni, több utcát pedig lekapcsoltak a villanyhálózatról. A szász tartomány fővárosában hat méterrel haladja meg a vízállás az ilyenkor szokásosat.

Árvíz fenyegeti a szintén kelet-németországi Bitterfeldet is, ahol már mintegy 10 ezer embert szólítottak fel otthonaik elhagyására. A kormány mozgósította a hadsereget, a katonák homokzsákokkal próbálják megvédeni a várost az ártól. Németországban országszerte tízezrek dolgoznak az árvízi védekezésen, csak a tűzoltóság 43 ezer embert mozgósított.

Közben Bajorországban már csökkent a Duna vízállása, és hasonló hírek érkeztek Ausztriából is. Bécsben várhatóan napközben tetőzik a folyó, de osztrák fővárosban a 2002-esnél magasabb árhullám esetén sem számítanak nagyobb elöntésekre.

Csehországban a Moldva és az Elba áradása miatt rendeltek el szükségállapotot. Miközben Prágában kezd rendeződni a helyzet a tegnapi tetőzés után, az ország északi részében több ezer embert kellett kitelepíteni. Zálezlicében a 2002-es árvíz idején több mint 100 ház omlott össze, most pedig ismét elöntötte a víz a települést.

Az osztrák fővárost már elhagyta a tetőzés a Dunán. Bécsben sikeres volt a védekezés.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!