2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Rendőrök vitték ki az aktivistákat a közgyűlésről

,

2013. november 14., csütörtök 11:52, frissítve: péntek 08:31

Kormánypárti és jobbikos szavazatokkal fogadta el a fővárosi közgyűlés a hajléktalanokról szóló rendeletet, amely jogellenesnek minősíti az életvitelszerű tartózkodást egyes közterületeken. Délelőtt a rendőrök egyenként vitték ki a javaslat ellen demonstrálókat az ülésteremből. A magukat civileknek nevező tüntetők élőláncot alkotva próbálták megakadályozni a közgyűlés munkáját.

A városháza előtt és az ülésteremben is demonstráltak a közgyűlés hajléktalanokat érintő rendelettervezete ellen, ami jogellenesnek minősíti az életvitelszerű tartózkodást egyes közterületeken. Az ülésteremben A város mindenkié nevű csoport aktivistái élőláncot alkotva tiltakoztak a javaslat ellen.

Az MSZP és az Együtt–PM is bejelentette, hogy elutasítják a javaslatot. Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője arra viszont nem adott egyértelmű választ, hogy miért éppen az MSZP-s angyalföldi polgármester az, aki az egyik legszigorúbb listát állította össze, így gyakorlatilag a teljes XIII. kerületből kitiltaná a hajléktalanokat. „Ez egy görbe tükör, és pártállásra való tekintet nélkül utasítom el ezt a megoldást” – mondta Horváth Csaba.

A jobbik viszont nyugat-európai példákra is hivatkozva támogatta a javaslatot. „Ha mi hagyjuk, hogy itt éljenek a város közepén, az egyre több hajléktalant vonz ide, mivel megélhetést is találnak a koldulásból, akkor pont a hajléktalanok ellen teszünk” – vélekedett Losonczy Pál, a párt fővárosi frakcióvezetője.

Az ülés azonban nem kezdődhetett el, a tüntetők ugyanis a fővárosi képviselőket nem engedték leülni a helyükre. A főpolgármester ezért felfüggesztette az ülést. Közben megjelentek a fővárosi képviselettel nem rendelkező Demokratikus Koalíció tagjai is, de őket már csak a transzparenseik nélkül engedték be az épületbe.

Tarlós István több mint két és fél órás várakozás után megpróbálta elkezdeni a közgyűlés munkáját. „Azt megengedtem, hogy tiltakozni lehessen. Elegendő idő állt rendelkezésre, de azt nem engedem meg, hogy a közgyűlés munkáját szétzilálják és hogy politikai szándék alapján ez a helyzet eszkalálódjon” – jelentette ki a főpolgármester.

Mivel a tüntetők továbbra is akadályozták a képviselőket, a városvezetés a rendészet és a rendőrség segítségét kérte. A többszöri figyelmeztetés után az egyenruhások egyenként vitték ki a teremből a demonstrálókat. A főpolgármester szerint politikai akció zajlott a városházán. „Nem szabadna a hajléktalanokat hazugságokkal heccelni, például megkérdezhetné valaki, mi volt itt 2010 októbere előtt, miért van ennyi hajléktalan az utcán. Ne engem kérdezzen” – mondta Tarlós István.

A hajléktalanokért demonstráló aktivisták között több ismert arc is felbukkant, a Hallgatói Hálózat és a Bajnai-féle mozgalom tagjai is segítették az akciót. Ott volt például az a Misetics Bálint is, aki annak idején a Fidesz székházának elfoglalásában is részt vett.

A bejelentés nélkül tüntetők ellen szabálysértési eljárás indul. A hajléktalanokról szóló rendeletet délután kormánypárti és jobbikos szavazatokkal zavartalanul fogadta el a Fővárosi Közgyűlés.

A belügyminiszter a távirati irodának azt mondta, a tél idejére akár meg is duplázhatják a jelenlegi tízezer hajléktalanszállói helyet. Pintér Sándor viszont leszögezte, aluljárót nem nyitnak meg erre a célra addig, amíg van arra lehetőség, hogy mindenkit ellássanak és senki se fagyjon meg az utcán.

Tíz százalékkal csökkenhet a bérlet ára
Tíz százalékkal csökkenhetnek a Budapesti Közlekedési Központ bérleteinek árai. Bővebben>>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!