2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Putyin: Két hét alatt bevenném Kijevet

,

2014. szeptember 1., hétfő 21:10, frissítve: kedd 08:31

Ukrajna lerohanásával fenyegetőzött Vlagyimir Putyin az Európai Bizottság elnökével folytatott hétvégi telefonbeszélgetésben. Megerősített sajtóhírek szerint az orosz elnök azt mondta José Manuel Barrosónak, hogy ha akarja, két hét alatt beveszi Kijevet. Barroso beszámolt az elhangzottakról az unió állam- és kormányfőinek. A brit miniszterelnök felidézte, hogy annak idején a második világháborúhoz vezetett a megbékélés politikája a hitleri Németországgal. A német kancellár attól tart, hogy Putyin következő célpontjai a balti államok lesznek. Az ukrán kormány szerint Moszkva már leplezni sem próbálja katonái jelenlétét Kelet-Ukrajnában, ahol az Oroszországból érkező fegyverszállítmányokat olyan egységek védik, amelynek tagjai az orosz fegyveres erők jelzéseit viselik egyenruhájukon.

Doneckben egyre hevesebb harcokat vív az ukrán hadsereg az oroszbarát szakadárokkal. Az elmúlt napokban hétszáz ukrán katona esett a szeparatisták fogságába. A keletebbre fekvő Luhanszk repterét feladta az ukrán hadsereg, a délkelet-ukrajnai Mariupol körül pedig szorul a szakadárok ostromgyűrűje. A kikötőváros stratégiai fontosságú, mert a legnagyobb település az orosz határ és az Oroszországhoz csatolt Krím félsziget között. „Vasárnap támadás érte a mariupoli parti őrség motorcsónakjait. Rakétavetővel lőttek rájuk, amikor három mérföldre járőröztek a parttól. Az egyik kigyulladt és elsüllyedt” – mondta Andrij Lisenko, az ukrán nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

Ukrajna szerint Oroszország tíz-húszezer katonát vezényelt Kelet-Ukrajnába. Petro Porosenko ukrán elnök a kijevi katonai akadémián tartott évnyitó beszédében nyílt támadást emlegetett, amely szerinte jelentősen átrendezi az erőviszonyokat az oroszbarát szakadárok javára. „Közvetlen és nyílt agressziót indítottak Ukrajna ellen egy szomszédos országból. Ez gyökeresen megváltoztatta a helyzetet a konfliktus zónájában és új, jóval nehezebb feladat elé állítja biztonsági erőinket. Mélyrehatóan elemezzük az elmúlt hét eseményeit, komoly következtetéseket fogunk levonni, ez a személyi kérdésekre is vonatkozik” – szögezte le Petro Porosenko.

Az orosz külügyminiszter – szintén egy tanévnyitón – tért ki az ukrán válságra. Szergej Lavrov a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében azonnali és feltétel nélküli tűzszünetről beszélt. „Nem lesz katonai beavatkozás. Oroszország a kizárólag békés rendezés mellett áll ki ebben a nehéz válságban, ebben a tragédiában. Minden, amit teszünk, pontosan a politikai megközelítést célozza. De sajnos nyugati kollégáinkat elvakítja a helyzet és mindaz, amit a jelenlegi ukrán vezetés állít és tesz, teljes mértékű támogatást kap nyugaton” – mondta Szergej Lavrov.

Arról, hogy az ukrán kormány mit tesz az oroszok szerint, már a Kreml ura, Vlagyimir Putyin szólt. Az orosz elnök szerint Kijev a saját lakosságát löveti, és eddig nem volt hajlandó érdemi párbeszédet folytatni a szakadárokkal. „Úgy gondolom, hogy a tragédiát az okozza, hogy a jelenlegi kijevi vezetés nem akar közvetlen tárgyalásokat kezdeni az ország keleti felével” – mondta Putyin.

Olasz sajtóértesülések szerint az orosz elnök a kétoldalú megbeszéléseken nem fogalmazott ilyen diplomatikusan. A La Reppublica számolt be arról, hogy Putyin az Európai Bizottság elnökének telefonon azt mondta: két hét alatt be tudná venni Kijevet. Az újsághírt Moszkva nem kommentálta. „Nem lesz katonai megoldása ennek a konfliktusnak, ahogy ezt már a kezdetén is mondtam. Ez az álláspontja a többi uniós tagállamnak is. De nem fogadhatjuk el Oroszország viselkedését, és ezért tartom szükségszerűnek ilyen szankciók előkészítését. A bennünket is sújtó hátrányoknál sokkal nagyobb veszélyt okozna, ha nem tennénk semmit” – hangsúlyozta Angela Merkel.

A NATO fokozza a készültséget keleti tagállamaiban. A védelmi szervezet főtitkára Brüsszelben azt mondta, hogy a csütörtökön kezdődő NATO-csúcson gyorsreagálású hadtestet állítanak fel.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!