2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 14:05

Putyin figyelmeztette az uniót

2014. május 23., péntek 17:16, frissítve: péntek 21:15

Oroszország tiszteletben tartja a vasárnapi ukrán választás eredményét – jelentette be Vlagyimir Putyin egy szentpétervári gazdasági konferencián. Az orosz elnök ugyanakkor megvádolta a kijevi vezetést, hogy visszaél az európai gázszállításokban játszott tranzitszerepével. Nem sokkal Putyin beszéde előtt az ukrán kormányfő az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kezdeményezte, mert szerinte Moszkva szabotálni akarja a vasárnapi voksolást.

Kiégett ukrán katonai járművek állnak az egyik Donyeck és Mariupol közötti úton – itt volt az eddigi legsúlyosabb támadás az ukrán kormányerők ellen. Egyelőre nem világos, kik voltak az elkövetők, de a BBC ukrán katonai forrásokból úgy értesült, nem szeparatisták, hanem zsoldosok lehettek. A támadás mindenesetre üzenetértékű: Ukrajnában vasárnap tartják az elnökválasztásokat. A Nyugat azzal vádolja Moszkvát, hogy szándékosan növeli a feszültséget, így próbálva hitelteleníteni a választást. Az ideiglenes ukrán kormányfő az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kezdeményezte az állítólagos orosz beavatkozás miatt.

„Arra kérjük az ENSZ-partnereinket, hogy mihamarabb hívják össze a Biztonsági Tanács rendkívüli ülését. Bizonyítékaink vannak arra, hogy Oroszország a konfliktus elmérgesítésével, az erőszak növelésével, és ukrán határátkelő pontok elfoglalásának a kísérletével próbálja érvénytelenné tenni az elnökválasztást” – nyilatkozta Arszenyij Jatszenjuk, ukrán kormányfő.

Putyin Brüsszelre és Washingtonra mutogat

Vlagyimir Putyin szerint ugyanakkor nem ő, hanem Brüsszel és Washington avatkoznak be Ukrajna belügyeibe. Az orosz elnök ugyanis nemrég elrendelte az ukrán határon állomásozó 40 ezer orosz katona visszahívását. A NATO főtitkára csütörtökön megerősítette, hogy észleltek olyan csapatmozgásokat az ukrán határon, ami az orosz visszavonulás előkészítésére utalhat. Putyin a Szentpétervári Gazdasági Fórumon is beszélt az ukrán helyzetről, ahol azt mondta, tiszteletben fogja tartani a vasárnapi elnökválasztás eredményét, de odaszólt a kijevi vezetésnek is, amelyet azzal vádolt meg, hogy visszaél Európa gázellátásában játszott szerepével.

„Egyértelműen fogalmazok: mindenki tudja, hogy Ukrajna tranzitország, és bűnös abban, hogy visszaél az európai gázszállításban játszott tranzitszerepével. Ez paradox helyzet” – fogalmazott az orosz elnök. Putyin figyelmeztetett: ha az Európai Unió újabb szankciókat vezet be Oroszország ellen, annak negatív hatásait az európai gazdaság is érezni fogja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!