2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Pozsonyban 100 éves vízrekord dőlt meg

2013. június 6., csütörtök 11:25, frissítve: péntek 17:23

Megdőlt a Duna százéves vízszintrekordja Pozsonynál. A szlovák fővárosnál még mindig árad a folyó, a hatóságok lezárták a rakpartokat és a sétányokat. A Duna itt várhatóan ma este tetőzik. A hatóságok szerint a mobil védőgátak megvédik a várost, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A szlovák hatóságok tegnap este lezárták a Győr melletti határátkelőnél lévő Duna-hidat.

A felvidéki városban százéves rekord dőlt meg: a vízszint a 10 métert is meghaladja. A hatóságok lezárták a rakpartokat és a sétányokat, megemelték a védőgátakat, és növelték a készenlétbe helyezett tűzoltók és katonák számát. A Duna várhatóan csütörtök este tetőzik Pozsonyban.

Közben Észak-Csehországban több városban is 10 méter fölött tetőzött az Elba, Ústí nad Labemben és Decínben a gátak kibírták a nyomást. Már Melníkben is sikerült stabilizálni a védműveket, de az árvíz hatalmas károkat okozott. „Ez a vízszint a lemagasabb, amit eddig mértek. Az ár két kerületet öntött el. Egyelőre nem tudjuk pontosan, mekkora kár keletkezett. Mintegy 1500 embert telepítettünk ki” – közölte Melník polgármestere.

Az Elba vízállása tovább emelkedik a németországi szakaszon is, a Csehország felől érkező árhullám évszázados rekordokat dönthet meg. Drezdában ráadásul a gátak egy része nagyon rossz állapotban van.

Az előrejelzések szerint az ár csak a hét végén vonulhat le, így elhúzódó védekezésre kell felkészülni.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!