2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Porosenko: Nincs szó Ukrajna föderalizációjáról

2014. szeptember 10., szerda 15:17, frissítve: csütörtök 11:16

Különleges státust kaphat Doneck és Luhanszk megye – jelentette be Petro Porosenko ukrán elnök. A szakadár régiókról szóló törvényjavaslat a jövő héten kerül a parlament elé. Az államfő ugyanakkor hangsúlyozta: a minszki tűzszüneti megállapodásban nincs szó Ukrajna föderalizációjáról, sem területek elszakításáról.

Petro Porosenko a héten személyesen biztosította támogatásáról Mariupol lakóit. Az oroszpárti felkelők ezt a kikötővárost készültek bevenni, amikor létrejött a tűzszüneti egyezmény. A megállapodás fogolycseréről is rendelkezett, a kijevi hatóságok szerint ez jelenleg is zajlik. „Az ukrán hadsereg információi alapján összesen 648 embert szabadítottak ki, és további 500 fogoly kiszabadításán dolgoznak” – monda el Andrij Liszenko az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács szóvivője.

A lázadók által uralt két kelet-ukrajnai megye, Doneck és Luhanszk pedig különleges státust kaphat, hosszú távon azonban továbbra is egységes Ukrajnában gondolkodik az államfő. „A Minszkben aláírt egyezmény Ukrajna szuverenitásának helyreállítását és megőrzését rendeli el azokon a területeken is, amelyeket jelenleg a lázadók ellenőriznek. Az a rész is visszakerül az ukrán törvénykezés hatálya alá. Felhívnám a figyelmet arra a tényre, hogy nincs és nem is lehet szó föderalizációról vagy ennek a területnek az elszakításáról” – fogalmazott Porosenko.

A német kancellár szerint nem valósul meg teljes mértékben a tűzszüneti megállapodásban szereplő béketerv, Moszkvát ezért azonnal újabb büntető intézkedésekkel kell sújtani. „Az adott helyzetre tekintettel, bár a helyzet javult, ezt nem nevezhetjük százszázalékos fegyvernyugvásnak, így azért lépünk fel, hogy kihirdessék az uniós szankciókat” – jelentette ki Angela Merkel.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke nem ért egyet honfitársával: szerinte várni kell az oroszokat sújtó intézkedésekkel, és érdemes esélyt adni a Moszkva és Kijev között elindult párbeszédnek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!