2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Pártjuk nevéről döntenek az LMP-s szakadárok

,

2013. február 3., vasárnap 13:12, frissítve: vasárnap 15:41

Új pártjuk nevéről döntenek vasárnap az LMP-ből kilépett politikusok. Vágó Gábor szerint azonban az lenne a tisztességes, ha a platformisták visszaadnák országgyűlési mandátumukat. A zöldpárt fővárosi frakciójából távozók hamarosan új frakciót alapítanak.

Új pártjuk nevéről döntenek vasárnap az LMP-ből kilépett politikusok. A Jávor Benedek és Karácsony Gergely vezette platform baloldali zöldpártot alapítana. Vasárnapi közgyűlésükön megvitatják az új politikai nyilatkozatot, és döntenek a névről is.

A Bajnai-párti csoportosulás 8 országgyűlési képviselője ugyanakkor maradna az LMP parlamenti frakciójában. Az Együtt 2014-gyel a tervek szerint a pártalapítás után kezdik meg a tárgyalásokat, így az már Bajnai Gordon programját is képviselheti majd a parlamentben. A vasárnapi közgyűlésen várhatóan nem kerül napirendre, hogy az LMP-ből távozók visszaadják-e mandátumukat, erről hétfőn folytatódnak az egyeztetések.

– A Párbeszéd Magyarországért Platform ma tart egy úgynevezett közgyűlést, ahol megpróbáljuk közösen eldönteni, hogy mi legyen a közeljövőben megalakítandó párt neve, politikai alapvetései és nagyjából milyen szervezeti struktúrában működjön – jelentette ki Szabó Tímea. A Hír TV azon kérdésére, hogy a mandátumkérdés terítéken lesz-e, az országgyűlési képviselő nemleges választ adott.

Az új párt alapításáról 14 óra 30 perctől tartanak sajtótájékoztatót az LMP-ből kilépett politikusok, melyet a Hír Televízió élőben közvetít majd.


Akik biztosan megtartják a mandátumot

Az LMP fővárosi frakciójából távozók azonban biztosan megtartják mandátumukat. Somfai Ágnes a Hír TV-nek azt mondta, hogy a Fővárosi Közgyűlés szervezeti és működési szabályai alapján új frakciót alapítanak. Ennek részleteiről pedig egyeztetni fognak Tarlós István főpolgármesterrel.

– A fővárosi frakció egységes és a fővárosi szmsz-nek megfelelően én nagyon remélem azt, hogy ez egy békés frakcióalapítás lesz és Tarlós Istvánnal meg tudunk egyezni – nyilatkozta Somfai Ágnes.

Vágó lemondatná a platformistákat

Az lenne a tisztességes, ha az LMP-ből kilépett politikusok visszaadnák országgyűlési mandátumukat, mivel már nem képviselik azt az irányvonalat, amelyért a 2010-es választásokon indultak. Erről Vágó Gábor, a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője beszélt a Hír TV Versus című műsorában. Tovább >>>

A Vágó Gáborral készült teljes interjút 21 óra 30 perctől a Versusban láthatják.

Kilépés

Ismert: az LMP XXI. kongresszusán az a döntés született, hogy a Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai kilépnek és új pártot alapítanak, de mivel nem szeretnék, hogy az ökopárt parlamenti frakciója megszűnjön, a képviselőcsoportból nem lépnek ki „Egy hajóban két irányba nem lehet evezni – értékelte Schiffer András az LMP kongresszusán történteket. Hétfőn a Klubrádióban úgy nyilatkozott Karácsony Gergely, hogy február közepéig megalakul az LMP-ből kilépők új pártja.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!