2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Pánikhangulat Skócia elszakadása miatt

2014. szeptember 9., kedd 12:34, frissítve: csütörtök 11:16

A legfrissebb felmérések szerint minimális különbséggel, de többségbe kerültek Skócia elszakadásának ellenzői. A megkérdezettek 39 százaléka nemmel, 38 százalékuk pedig igennel szavazna a jövő hét csütörtöki referendumon. A britek a skót tartományi parlament hatásköreinek növelését ígérik, ha elbukik a népszavazás.

Egymásra licitálva ígérnek nagyobb hatásköröket a skótoknak a nagy brit pártok, hogy megelőzzék az ország kettészakadását a jövő heti függetlenségi népszavazáson. A baloldali Munkáspárt, illetve a kormányzó Konzervatívok és liberálisok is kiszélesítenék a skót tartományi kormány adóztatási jogköreit, ha az elszakadás ellenzői nyernek a referendumon. A kampányba a volt munkáspárti miniszterelnök, Gordon Brown is beszállt.

– Nagy változtatásokat javasolunk. Megerősítenénk a skót parlamentet, de eközben a nyugdíjak, a társadalombiztosítás, az egészségügyi ellátás finanszírozása, a nemzeti valuta, az irányadó kamatok, a gazdaság és a védelem szempontjából Skócia az Egyesült Királyság része maradna – közölte a volt brit kormányfő.

A skót tartományi miniszterelnök szerint a londoni politikai elit ígérgetése azt jelzi, hogy pánikba estek, miután egy a hétvégén közölt közvélemény-kutatás már hajszállal az elszakadás-pártiak győzelmét jósolta. „Teljes a káosz és a kétségbeesés a nem kampányában. Ebben semmi új nincs. Ezt már tavasz óta tudjuk, amikor az unionista pártok közölték a javaslataikat. Ezek messze elmaradnak attól, amit Skócia követel: teljes gazdasági önállóságot és munkahelyteremtő hatásköröket” – fogalmazott Alex Salmond.

A legfrissebb felmérések szerint a skótok 39 százaléka ellenzi, és 38 százaléka támogatja a függetlenséget. 23 százalék még nem döntötte el, mire szavaz. Az elszakadás pártiak azzal érvelnek, hogy független országként Skócia gazdaságilag sikeresebb lehetne. Az ellenzők azt hozzák fel, hogy a kiválás épp a hidegháború utáni legfeszültebb világpolitikai helyzetben gyengítené meg Nagy-Britanniát.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!