2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Öt hónap múlva bezárhat a józsefvárosi piac

,

2013. június 16., vasárnap 17:02, frissítve: szerda 20:07

Öt hónapon belül bezárhat a józsefvárosi piac. A kerület fideszes polgármestere, Kocsis Máté azt kérte a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől és a MÁV-tól, hogy mondják fel a hely bérleti szerződését. A politikus szerint az intézkedésre azért van szükség, mert az utóbbi időben megnőtt a bűncselekmények száma.

Budapest rendőrfőkapitánya szerint az elmúlt fél évben felderített kétszáz bűncselekmény csak a töredéke annak, ami a józsefvárosi piacon történt. Tóth Tamás azt mondta: az alapvetően ázsiai származású kereskedők általában házon belül intézik el nézeteltéréseket, gyakori közöttük a leszámolás és a bosszú is.

– Öt esetben foglaltak le a kollégáim nagyobb mennyiségben késeket, baltákat, szamurájkardokat vagy sokkolókat. A piacra érkezők sincsenek biztonságban, rendszeresen válnak vagyon elleni bűncselekmények sértettjévé, zseblopások, gépkocsi-feltörések, gépkocsiból lopások a leggyakrabban előfordulóak – mondta Tóth Tamás.

A hatóságok munkáját nehezíti a jól kiépített értesítési lánc. A bódévárosban továbbra is a fiktív számlákból és a hamis árukból van a legtöbb. Ez utóbbit helyben, rabszolgamunkával állítják elő.

– Ezt el lehet képzelni, hogy mit jelent az, hogy egy konténerbe bezárva, gyakorlatilag a napon 35-40 fokos hőségben, 50-60 fokban dolgoznak emberek úgy, hogy minden szükségletüket a konténeren belül kell, hogy elvégezzék, hiszen nem jöhetnek ki onnan, egyrészt mert dolgozniuk kell, másrészt ezeket a konténereket csak akkor nyitják ki, ha az ellenőrző hatóságok már elmentek, vagy nincsenek jelen – mondta Demeter Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevetési csoportjának főigazgatója.


A józsefvárosi önkormányzat már jó ideje be akarja záratni a piacot. Kocsis Máté polgármester most azt mondta: egy szerdai testületi döntés értelmében a bérleti szerződés felmondására kérik a terület két tulajdonosát.

– Egyes becslések szerint a Négy Tigris Piac évente mintegy 15 milliárd forint adóbevétel-kiesést okoz a magyar államnak. Mind az MNV, mind a MÁV ingatlangazdálkodási igazgatóságát a kerület nevében és érdekében nyomatékosan szeretném kérni, hogy a korábbi kormányhatározatokban foglaltak érvényesítésével ennek az ügynek tegyünk pontot egyszer és mindenkorra a végére. Józsefváros számára teljesen vállalhatatlan, hogy ez a piac így működjön – szögezte le a polgármester.

Kocsis Máté azt mondta, tisztában van azzal, hogy a piacon kapható olcsó áruk sok kispénzű embernek jelentettek segítséget, ezért azoknak az árusoknak, akik betartják az adó- és vámszabályokat, kedvezményesen kínálnak üres önkormányzati üzlethelyiségeket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!